Ministerul Sănătăţii – anchetă în Argeş privind valul de bebeluşi ajunşi la spital

În Argeş, creşte numărul bebeluşilor ce ajung la spital în stare gravă, cuspital buc simptome specifice insuficienţei renale. Numai în ultimele ore alţi 13 bebeluşi au ajuns la medic, numărul micuţilor bolnavi ajungând la 24.
După cum se ştie, săptămâna trecută, o fetiţă de numai un an, din Topoloveni, ce a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic, a murit la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală, unde fusese dusă în stare gravă. În cazul micuţei, miercuri, 10 februarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a deschis un dosar de cercetare penală, procurorii sesizându-se din oficiu.
În acelaşi timp, şi DSP Argeş a deschis o anchetă epidemiologica, iar în aceste zile toţi bebeluşii sunt monitorizaţi strict de medicii de familie din întreg judeţul.
Chiar şi Ministerul Sănătăţii a trimis echipe în Argeş pentru a investiga cauzele ce au dus la îmbolnăvirea bebeluşilor.
„La acest moment sunt 14 copii internați în spitalele din București care prezintă boală diareică acută (12 cazuri) și infecție cu rotavirus (2 cazuri):
Spitalul Marie Curie (Budimex) – 10 cazuri
Spitalul Matei Balș – 2 cazuribebe
Spitalul Medlife – 1 caz
Spitalul Grigore Alexandrescu – 1 caz
În cursul nopții, au fost preluate în urma apelului la 112 – 12 cazuri și o prezentare directă la spital; cele 13 cazuri sunt repartizate după cum urmează:
Spitalul de Pediatrie Pitești – 5 cazuri ( în investigații)
Spitalul Județean Argeș, Secția Contagioase – 4 cazuri (rotavirus)
Spitalul Municipal Câmpulung – 4 cazuri (boală diareică acută)
În perioada 10 februarie 2016, ora 18.00 – 11 februarie 2016, ora 08.00, nu au mai fost efectuate transferuri de pacienți-copii, în spitalele din Capitală; ultimul transfer efectuat: 10 februarie 2016, ora 17.45, la Spitalul Matei Balș ( rotavirus, solicitare transfer la cererea părintelui).”, se arată în comunicatul transmis de Instituţia Prefectului – judeţ Argeş.

„În ultimele 24 de ore, MS a fost informat despre înregistrarea unor cazuri de îmbolnăvire la copii din județul Argeș care au fost transferați de urgență la unități medicale din București cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic.
Din datele preliminare s-a confirmat infecție cu E. coli doar la unul dintremin sanatatii cazuri, la un copil cu vârsta sub 1 an transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie și care a decedat ulterior. Toti ceilalți copii se găsesc sub îngrijire medicală atentă, fiind aplicate procedurile necesare susținerii funcțiilor vitale.
Măsurile luate de autoritățile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariție a acestor îmbolnăviri, verificarea condițiilor de spitalizare în unitățile unde acești copii sunt îngrijiți și asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului și terapiei acestora.
În perioada imediat următoare MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfășurate de autoritățile de sănătate publică din județul Argeș și Municipiul București și va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului și recomandărilor, împreună cu Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică – INSP.”, se arată în comunicatul Ministerului.
Autorităţile judeţene au pus la dispoziţie şi o linie telefonică pentru urgenţe medicale, dată fiind epidemia din rândul bebeluşilor, epidemie a cărei cauze nu este cunoscută nici în momentul de faţă.
Call-Center pentru urgențe medicale pediatrice: 0364-917, număr care este apelabil non-stop, cu tarif normal, din orice rețea de telefonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.