ANAF vă aduce la cunoştinţă la cunoştinţă apariţia următoarelor acte normative:
1. Ordinul ministrului finanțelor nr. 981 din 3 iunie 2024 cu privire la înregistrarea în contabilitate a unor impozite (Monitorul Oficial nr. 539 din 10 iunie 2024).
2. Legea nr. 192 din 19 iunie 2024 pentru completarea alin. (1) al art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 576 din 20 iunie 2024).
3. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi pentru alte măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024).
4. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70 din 21 iunie 2024 privind unele măsuri de implementare şi utilizare a decontului precompletat RO e-TVA şi valorificarea datelor şi informaţiilor prin implementarea unui sistem de guvernanţă specific, precum şi alte măsuri fiscale (Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024).

Precizări suplimentare:
1. O.M.F. 981/2024 – MODIFICĂRI PLANUL DE CONTURI

  • În planul de conturi general se introduc conturile 4417 “Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”, 6351 “Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” şi 697 “Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”.
  • A fost modificată funcțiunea contului 441 «Impozitul pe profit şi alte impozite»
  • A fost introdusă funcțiunea contului 697 «Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri».

2. LEGEA 192/2024 – NOUĂ SCUTIRE IMPOZIT PE CLĂDIRI

  • A fost introdusă o nouă scutire pentru impozitul pe clădiri. Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: “x^1) clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizaţiei de construcţie şi până la data procesului-verbal de recepţie finală privind lucrările efectuate, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare;”.
  • Prevederile prezentei legi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

3. OUG 69/2024 – MODIFICĂRI SISTEM e-FACTURA, CASE DE MARCAT
E-FACTURA

  • A fost definită relația B2C – tranzacţia având ca obiect execuţia de lucrări, livrarea de bunuri/produse şi/sau prestarea de servicii dintre un operator economic şi o persoană neimpozabilă.
  • În perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, operatorii economici, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România efectuate în relaţia B2Cpot transmite facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura (opțional).
  • Începând cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România, efectuate în relaţia B2C, au obligaţia să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura (obligatoriu). Fac excepţie facturile simplificate.
  • Livrările de bunuri/Prestările de servicii efectuate către o persoană fizică care se identifică în relaţia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal (CNP) se consideră efectuate în relaţia B2C. Furnizorii sunt obligaţi să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor din Codul fiscal.
  •         Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătoreşti şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi în numele şi în contul furnizorilor, persoane impozabile stabilite în România, pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operaţiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile şi imobile sechestrate în cadrul procesului penal, au obligaţia să transmită facturile în sistemul RO e-Factura. Pentru îndeplinirea obligaţiilor se organizează Registrul RO e-Factura executări silite.
  • Persoanele impozabile stabilite în România care emit facturi pentru operaţiuni care nu sunt în sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ în baza de impozitare a TVA,  pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi, nu au obligaţia utilizării sistemului naţional RO e-Factura pentru aceste facturi.
  • Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite în România în baza prevederilor art. 319 alin. (8) din acelaşi act normativ, se consideră facturi emise în relaţia B2B.
  • Asociaţiile şi fundaţiile, alte asociaţii fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, nu au obligaţia utilizării sistemului naţional RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024 – 30 iunie 2025. Aceste persoane pot opta pentru utilizarea sistemului naţional RO e-Factura. În situaţia în care optează pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura, aceste persoane sunt obligate să fie înregistrate în Registrul RO e-Factura opţional. Dacă astfel de persoane  desfăşoară activităţi economice au obligaţia de a solicita înscrierea în Registrul RO e-Factura obligatoriu până la data de 1 iulie 2025, în cazul în care nu au optat deja pentru aplicarea sistemului RO e-Factura. Dacă încep să desfăşoare activităţi economice după data de 30 iunie 2025 au obligaţia de a solicita înscrierea în Registrul RO e-Factura obligatoriu înainte de a începe desfăşurarea activităţilor economice şi sunt înscrise în registru în termen de 3 zile lucrătoare de la data solicitării.
  • Agricultorii persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1 din Codul fiscal, nu au obligaţia utilizării sistemului naţional RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024 – 30 iunie 2025.
  • Procedura privind organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura opţional, Registrului RO e-Factura executări silite şi Registrului RO e-Factura obligatoriu se stabileşte prin ordin al preşedintelui ANAF. Registrul RO e-Factura opţional şi Registrul RO e-Factura obligatoriu sunt publice şi se afişează pe site-ul ANAF.
  • În cazul în care este obligatorie transmiterea facturii prin sistemul naţional RO e-Factura, beneficiarii care nu primesc facturile prin sistem în termenul prevăzut de lege, pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care plata se face la momentul livrării/prestării, pot notifica organele fiscale competente în acest sens. Procedura de notificare şi măsurile ce urmează a fi luate de organul fiscal în vederea transmiterii facturilor de către emitenţi prin intermediul sistemului se stabilesc prin ordin al preşedintelui ANAF.
  • Prevederile intră în vigoare la data de 1 iulie 2024.

CASE DE MARCAT

  • Bonul fiscal va trebui să conţină şi numărul de identificare al bonului.
  • Data şi ora emiterii bonului fiscal, numărul de identificare al bonului fiscal, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal se tipăresc pe bonul fiscal şi sub formă de cod QR.

RESTRUCTURARE OBLIGAȚII BUGETARE

  • A fost specificat faptul că nu pot forma obiect al restructurării “e) obligaţiile fiscale care reprezintă accize.”
  • Prevederile se aplică pentru solicitările de restructurare, precum şi pentru cererile de modificare/menţinere a înlesnirilor la plată depuse după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

4. OUG 70/2024 – IMPLEMENTARE RO e-TVA

  • Decontul precompletat RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
  • Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul SPV, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale.
  • Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanţă în sensul Codului de procedură fiscală. După primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA verifică datele şi informaţiile precompletate în concordanţă cu operaţiunile impozabile realizate şi starea de fapt fiscală.
  • Valorificarea datelor şi informaţiilor din decontul precompletat RO e-TVA se realizează de către ANAF, prin identificarea diferenţelor dintre datele şi informaţiile din decontul precompletat RO e-TVA şi cele din decontul de taxă pe valoarea adăugată (D300).
  • În situaţia în care după depunerea decontului de TVA (D300) se identifică diferenţe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA şi valorile completate de către persoana impozabilă, ANAF notifică persoana impozabilă prin intermediul SPV. Prin diferenţe semnificative se înţeleg valorile care depăşesc pragul de semnificaţie ce îndeplineşte condiţiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală şi o valoare absolută de minimum 1.000 lei.
  • După identificarea diferenţelor semnificative, transmiterea acestora se realizează până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA prin intermediul formularului electronic de notificare “Diferenţe operaţiuni impozabile RO e-TVA” în SPV. Modelul formularului este aprobat prin ordin de preşedintele ANAF în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • În situaţia în care se identifică diferenţe sub pragul de semnificaţie, ANAF, în baza analizei de risc, poate transmite notificarea “Diferenţe operaţiuni impozabile RO e-TVA”.
  • Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligaţia transmiterii Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificărilor realizate asupra diferenţelor comunicate prin notificarea “Diferenţe operaţiuni impozabile RO e-TVA”. Termenul de transmitere a Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA este de 10 zile de la data primirii notificării “Diferenţe operaţiuni impozabile RO e-TVA”.
  • Termenul de depunere al declaraţiei recapitulative (D390) se va stabili prin ordin al preşedintelui ANAF. Declaraţia recapitulativă aferentă lunii iunie 2024 se depune până la data de 25 iulie 2024 inclusiv.

       

ALTE INFORMAȚII
SEMINARII WEB. Lista seminariilor web care se vor desfășura în luna IUNIE 2024:
 •        27.06.2024, ora 12:00 – Eşalonarea la plată în formă simplificată, pentru obligaţiile fiscale administrate de organul fiscal – Persoane fizice, D.G.R.F.P. BUCUREŞTI – A.S.6.F.P.
Pentru înscriere se accesează www.anaf.ro apoi meniul: Asistență contribuabili / Servicii oferite contribuabililor / Seminare web.

Găsiţi ataşat actele normative prezentate.

Legea 192         OMF 981         OUG 69         OUG 70

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.