DSP Argeş: „Atenţie la consumul excesiv de alimente şi alcool!”

Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a Sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitate.

De asemenea, se recomandă populaţiei să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.

Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderaţie şi, în nici un caz, la masa de seară. Este bine sa fie evitata prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar.

De asemenea, pentru a nu vă îmbolnăvi de trichineloză este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

În perioada Sărbătorilor de Iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite).

La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele şi fructele.

Consumul excesiv de alcool poate produce deshidratarea organismului, chiar dacă, pe moment, da senzaţia de încălzire a corpului.

Pentru o persoană sănătoasă nu există contraindicaţii în privinţa preparatelor tradiţionale de Sărbători. Importantă este moderaţia, deci cantitatea pe care o consumăm.

Pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată şi pentru ca organismul să funcţioneze bine este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare.

DIRECTOR EXECUTIV al DSP Argeş, Dr. Sorina HONŢARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.