Timp de o lună, în perioada 25 octombrie – 25 noiembrie, în Piața Primăriei din municipiul Câmpulung, puteți vizita expoziția “De la Neacșu la AR”, în care sunt ilustrate în animație 2d și 3d în realitatea augmentată, un număr de 15 texte de autori români contemporani, poezie și proză, autori pe care îi puteți auzi și pe coloana sonoră a animațiilor, însoțiți de intervenții sonore semnate de Makunoichi Bento, AR powered by Augmented Space Agency.
Autori: Dan Alexe, Ștefan Agopian, Lavinia Braniște, Radu Bata,Svetlana Cârstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivașcu, Mircea Mihăieș, Marta Petreu, Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac, Cristina Vremeș, Elena Vlădăreanu.
Expoziția poate fi vizionată folosind aplicația Reniform App disponibilă în App Store/ Google Play pe telefonul mobil, îndreptând camera telefonului spre ilustrațiile de pe bannerele expoziționale Fiecare ilustrație va activa prin smartphone o animație, care va fi redată odată ce camera telefonului este îndreptată spre aceasta, animațiile apărând ca obiecte în spațiu.
Animații: Sergiu Negulici și Ioana Nicoară
Proiectul inovator ”De la Neacșu la AR” pornește de la un eveniment marcant al culturii românești – celebrarea a 500 de ani de atestare din scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung și pune accentul pe creația scrisă contemporană, ajungând la o zonă artistică interdisciplinară prin îmbinarea textelor cu ilustrații și animații în realitatea augmentată.
Proiectul se deschide cu un text introductiv semnat de către Dan Alexe, care invită la o relectură a Scrisorii lui Neacșu de la Câmpulung, prima mărturie scrisă a limbii române. Textul introductiv poate fi accesat digital de pe broșurile proiectului. Ansamblul expozițional folosește înregistrări ale celor 15 autori contemporani, fiecare contribuind cu poeme sau fragmente de proză pentru a completa o imagine parțială dar diversă și reprezentativă a producției literare actuale în limba română. Textele sunt ilustrate folosind animații 2d și 3d realizate de către animatorii Sergiu Negulici și Ioana Nicoară și însoțite de intervenții sonore semnate de duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma și Felix Petrescu). Augmentarea în spațiul virtual este realizată de către Augmented Space Agency (Sabin Șerban și Ciprian Făcăeru).
• Realitatea augmentată (denumită simplu și ”AR”) presupune plasarea într-un spațiu real, redat instant prin camera foto a smartphone-ului, a unuia sau a mai multor obiecte virtuale, digitale, bidimensionale, precum video-urile scurte care pot rula activate de o imagine aflat pe un plan, sau tridimensionale, mișcând în spațiu, oferind privitorului ocazia de a se roti în jurul obiectului sau chiar de a interacționa cu acesta. Obiectele virtuale sunt ”legate” de imagini grafice bidimensionale, care, odată recunoscute de aplicație, dezvăluie latura augmentată.
Informații despre proiect și acces virtual https://reniform.ro/de-la-neacsu-la-ar/
Text introductiv Dan Alexe https://reniform.ro/text-introductiv/Un proiect organizat de Reniform Production împreună cu Fundația Triade, parteneri Primăria Câmpulung și Revista Arta.
Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.