De la început de an 2018, mulţi dintre medicii de familie nu mai eliberează reţete compensate sau gratuite şi nici nu mai dau trimiteri către medicii specialişti, nemulţumiţi fiind de  subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistem.

În timp ce medicii de familie îşi exprimă nemulţumirile refuzând să mai acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, reprezentanţii CAS spun că aproape 70 la sută dintre medicii de familie au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

„Având în vedere situaţia creată la semnarea actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, CNAS solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienții pe care-i au în îngrijire.

Pentru CNAS şi casele de asigurări de sănătate subordonate respectarea drepturilor asiguraţilor reprezintă o preocupare constantă. De aceea, instituţia precizează că în relaţia cu medicii de familie asiguraţii beneficiază, potrivit drepturilor reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, de contractul-cadru pe anul 2017 şi de normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare.

De asemenea, asiguraţii au, printre altele, următoarele drepturi:

– să beneficieze de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condiţiile legii;

– să fie înscrişi pe lista unui medic de familie pe care îl solicită;

– să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum şi casa de asigurări de sănătate la care se asigură;

– să îşi schimbe medicul de familie ales, după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în mod expres în contractul – cadru.

Pentru orice alte informaţii şi asistenţă legate de drepturile asiguraţilor personalul caselor de asigurări de sănătate stă la dispoziţie pentru a răspunde tuturor solicitărilor.

Conform centralizării efectuate de CNAS, până acum circa 70% din medicii de familie din întreaga ţară au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.”, se arată în cele comunicate de CNAS

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.