În România actuală nu numai pădurile sunt pe cale de dispariţie, ci şi animalele sălbatice protejate de lege. Braconieri ori vânători autorizaţi, toţi par a fi un real pericol pentru fondul cinegetic.

Acţiunile desfăşurate de poliţişti în ultimele 6 luni au scos la iveală o serie de nereguli legate de braconajul cinegetic. Captura oamenilor legii fiind una impresionantă. 430 de arme letale de vânătoare, 38.719 muniţii, 3.423 kg. de carne de vânat, 217 exemplare de vânat, 94 de trofee de vânătoare, 13 autovehicule, 22 de chemători, 87 de capcane neautorizate şi laţuri şi 40 de alte bunuri folosite la braconaj (acumulatori auto, lunete, dispozitive de ochire pe timp de noapte, proiectoare, bărci) au fost indisponibilizate în vederea confiscării.

„Polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase au constatat, pe parcursul unei acțiuni, 360 de infracțiuni, au aplicat 172 de sancțiuni contravenționale și au ridicat 126 de arme letale de vânătoare, 3.433 de muniţii, 1.066 kg. de carne de vânat, 279 de exemplare de vânat, 23 de trofee de vânătoare, 1 autovehicul, 12 chemători și 13 capcane şi laţuri.

În perioada 5 septembrie 2016 – 28 februarie 2017, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., au desfășurat o acțiune la nivel național, pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic.

Activitățile au vizat și indisponibilizarea bunurilor folosite la comiterea unor astfel de fapte, contracararea extinderii braconajului cinegetic săvârşit de vânătorii străini în paralel cu desfăşurarea unor partide de vânătoare legale, în special la speciile de păsări migratoare şi autohtone şi constatarea celorlalte genuri de infracţiuni care se comit cu ocazia organizării şi desfăşurării partidelor de vânătoare.

Astfel, polițiștii au organizat 788 de acțiuni punctuale, fiind verificate 628 de partide de vânătoare. De asemenea, au fost verificați 75 de armurieri (persoane juridice), ce desfăşoară operaţiuni cu arme şi muniţii şi 328 de gestionari ai fondurilor de vânătoare.

În urma acțiunilor, polițiștii au constatat 755 de infracțiuni de braconaj, prevăzute de Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic și 132 de alte infracțiuni.

De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 451 de sancţiuni contravenţionale cetățenilor străini, cetățenilor români, armurierilor și gestionarilor fondurilor de vânătoare, dintre care 123  prevăzute de Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic și 328 la Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, în valoare totală de 634.807 lei.

Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 430 de arme letale de vânătoare, 38.719 muniţii, 3.423 kg. de carne de vânat, 217 exemplare de vânat, 94 de trofee de vânătoare, 13 autovehicule, 22 de chemători, 87 de capcane neautorizate şi laţuri şi 40 de alte bunuri folosite la braconaj (acumulatori auto, lunete, dispozitive de ochire pe timp de noapte, proiectoare, bărci).

Exemplu semnificativ:

La data de 19 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, cu sprijinul polițiștilor Direcției Operațiuni Speciale – I.G.P.R., au efectuat 66 de percheziții domiciliare, pe raza comunelor Bogdănești, Oituz și Cașin, la locuințele și stânele unor persoane bănuite de sâvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată cu arme, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și braconaj cinegetic.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Bacău, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Din investigații au rezultat indicii că persoanele în cauză ar fi deținut ilegal arme şi muniţii care ar fi fost folosite la săvârşirea infracţiunilor de braconaj cinegetic. Carnea, pieile și trofeele ar fi fost în cele mai multe cazuri împărţite între cei în cază, iar  uneori comercializate către terţe persoane.

În urma efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate, ca deţinute ilegal, şi indisponibilizate în vederea confiscării: o armă de vânătoare cu glonţ, două arme de vânătoare cu alice, o armă de tir, zece arme confecţionate artizanal, cu alice de diferite calibre, două pistoale neletale supuse autorizării, 324 de cartuşe de diferite calibre, două capcane metalice, 14 trofee de vânat, 800 de grame de pulbere, 85 de tuburi de cartuşe de diferite calibre, 12 bucăți de produse pirotehnice, două lunete, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, 29 de kilograme de carne de vânat, un corp de grenadă și trei bucăți de proiectile de diferite calibre din perioada ultimului război mondial și o plasă monofilament.

În cauză, s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a zece persoane.

Cercetările sunt continuate, cu privire la 54 de persoane, dintre care 7 aflați sub control judiciar, pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și al muniților, contrabandă calificată și braconaj cinegetic.

În urma efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate, ca deținute ilegal, și indisponibilizate în vederea confiscării: o armă de vânătoare cu glonț, două arme de vânătoare cu alice, o armă de tir, zece arme confecționate artizanal, cu alice de diferite calibre, două pistoale neletale supuse autorizării, 324 de cartușe de diferite calibre, două capcane metalice, 14 trofee de vânat, 800 de grame de pulbere, 85 de tuburi de cartușe de diferite calibre, 12 bucăți de produse pirotehnice, două lunete, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, 29 de kilograme de carne de vânat, un corp de grenadă și trei bucăți de proiectile de diferite calibre din perioada ultimului război mondial și o plasă monofilament.

În cauză, s-a dispus reținerea pentru 24 de ore a zece persoane.

Cercetările sunt continuate, cu privire la 54 de persoane, dintre care șapte aflați sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, contrabandă calificată și braconaj cinegetic.”, se precizează în comunicatul IGPR.

 

3 COMENTARII

  1. Bravo Politia Romana ! In sfarsit cineva face ceva impotriva mafiei vanatorilor. Legea vanatorii e un mare abuz, dand puteri absolute practicantilor acestui “sport”. Fondurile de vanatoare acopera o suprafata imensa a teritoriului tarii iar asociatiile de vanatori au un control aproape total acolo. Interzicerea accesului in fond si utilizarea terenurilor private pentru vanatoare sunt doar cateva dintre abuzurile la care ii indreptateste legea. Legea pe care tot prietenii lor au votat-o si pe care tot prietenii lor judecatori au grija sa o interpreze favorabil. Rusine, la o lecturare simpla iti dai seama ca un fond cinegetic nu e altceva decat furt calificat. Bravo Politia, macar atat sa mai avem de partea noastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.