ITM Argeş anunţă că vor avea loc mai multe controale privind respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă. Vizate fiind în primul rând persoanele ce îşi desfăşoară activitatea în condiţii de izolare.

„Potrivit prevederilor HG nr. 1091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locurile de muncă, se consideră că un lucrător lucrează în condiţii de izolare atunci când nu are contact vizual şi comunicare verbală directa cu alţi lucrători, în cele mai multe cazuri pentru o perioada de timp mai mare de o ora, şi când nu este posibil sa i se acorde ajutor imediat în caz de accident sau când se afla într-o situaţie critică.

Personalul care lucrează în condiţii de izolare trebuie sa fie informat cu privire la:

  1. a) manevrarea echipamentului de munca, starea acestuia (fiabilitate şi accesibilitate);
  2. b) riscurile de accidentare şi modul de acţiune în caz de apariţie a acestora;
  3. c) comportamentul adecvat în cazul producerii unei avarii sau al apariţiei unei situaţii critice;
  4. d) utilizarea echipamentului individual de protecţie;
  5. e) primul ajutor;
  6. f) utilizarea sistemului de supraveghere şi de legătura cu exteriorul.

Angajatorul va numi prin decizie o persoană cu atribuţii concrete care sa supravegheze lucrătorii care lucrează în condiţii de izolare.

De asemenea, pentru a se putea interveni în timp util în caz de accident sau avarie la locurile de munca în condiţii de izolare, acestea vor fi dotate cu mijloace tehnice care permit legătura cu persoana care asigura supravegherea:

  1. a) constant automat (centrale de supraveghere, dispozitive de alarmare prin unde radio);
  2. b) periodic automat (radio-telefon, telefon);
  3. c) periodic prin intermediul unei persoane (apeluri telefonice, radio-telefon, camera de luat vederi şi monitor).

În controalele pe care le vor efectua, inspectorii ITM Argeş vor verifica modul în care se respectă aceste prevederi şi în situaţia în care vor fi constatate deficienţe vor fi dispuse măsuri pentru remedierea acestora.

Menţionăm că nerespectarea reglementărilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, referitoare la amenajarea locurilor de muncă în condiţii de izolare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.”, anunţă ITM Argeş prin inspectorul şef Mihail Oprescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.