Direcţia de Sănătate Publică Argeş, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Argeş, marchează, în data de 26 iunie 2019, Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri  şi organizează, în perioada 26 iunie – 19 iulie 2019, Campania IEC cu sloganul „În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

Campania „În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor.

La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor.

Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă.

În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani).

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri,  este important să ne amintim că tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate.

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare ce se vor derula în judeţul Argeş, vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, profesori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să se descurce bine în situații dificile de viață. Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante.

Mesaje: O legătură puternică între copii și părinți presupune să ascultați copiii și să arătați că vă pasă. Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de real ajutor. Când este cazul, întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face.

PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiți și optimiști. Chiar și în situații foarte dificile, copiii care sunt în școală și simt un sentiment de apartenență sunt mai puțin vulnerabili față de comportamentele riscante.

Mesaje: Faceți tot posibilul pentru a menține copiii la școală. Primul pas către o legătură puternică între copii și profesori este ascultarea cu atenție și empatie. Oferiți consiliere copiilor și tinerilor care au nevoie de aceasta, fără să-i judecați.

Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase.

În primul rând, ASCULTĂ !

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.