Stenogramă de Consiliu Local: În investiţii se „sifonează bani”

Disputele în cadrul Consiliului Local Câmpulung par a fi preambulul viitoarei campanii electorale 2015. Spiritele încinse ale aleşilor locali scot la iveală, în mod voalat, nereguli existente de când lumea şi pământul atunci când e vorba de banul public.
Aşa că, după mult prea disputatul subiect „bani pentru fotbal”, un alt subiect pare să fie pe ordinea de zi a tuturor şedinţelor Consiliului Local Câmpulung, adică cel privind alocarea de fonduri unităţilor de învăţământ pentru diverse probleme … administrative, cum ar fi: reparaţii instalaţii electrice, refacere acoperiş, modernizare magazie, etc.
Ca de fiecare dată primul care ridică din sprânceană şi dă cu vorba-n capul şefului Executivului din primăria Câmpulung este consilierul local Nicolae Dumitrescu, susţinut de această dată de conducerea PNL Câmpulung, Bogdan David şi Ionel State. Cei trei declarând război directorului economic de la Colegiul Naţional „Dinicu – Golescu”, pe care l-au prins că a minţit deliberat în ceea ce priveşte suprafaţa acoperişului care trebuia refăcut, dublând-o. Prins cu mâţa-n sac, directorul a sărit la gâtul lui David şi l-a făcut de ocară în Primărie unde, cei doi, au dat un adevărat spectacol din care, evident, nu au lipsit jignirile şi acuzaţiile venite din ambele părţi. Pentru a mai pondera aceste alocări de bani fără susţinere către unităţile de învăţământ, David trage un semnal de alarmă către colegii lui cărora le cere atenţie maximă atunci când vine vorba de finanţările acestora susţinând că acolo sunt adevărate „sifonări” de bani. În susţinerea lui a venit cu argumentele sale şi consilierul PSD, Nicolae Dumitrescu care a susţinut că aşa stau lucrurile şi trebuie recunoscut acest lucru. Singurul care s-a arătat mai optimist, a fost viceprimarul Liviu Ţâroiu care a negat cu vehemenţă aceste suspiciuni de „sifonare” a banilor.
În continuare vom prezenta declaraţiile celor trei aleşi locali câmpulungeni, în speţă viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu, consilierul local liberal delegat cu atribuţii de viceprimar Bogdan David şi consilierul local social – democrat Nicolae Dumitrescu:
Bogdan David: „Am fost surprins vă văd că au apărut în ultima perioadă, din ce în ce mai multe solicitări pentru bani la unităţile de învăţământ. Curios este faptul că acestea vin în luna octombrie pentru a cere bani pentru repararea de acoperişuri, lucru care mi se pare anormal, deoarece aceste unităţi trebuia să facă aceste cereri în primăvară pentru ca aceste acoperişuri şi izolaţii să se facă vara mai ales că ştiau mai de mult că aveau aceste probleme de izolaţie şi aici, revin direct cu o problemă pe care am avut-o la Colegiul Naţional Dinicu Golescu cu domnul director economic care din punctul meu de vedere este pensionar şi nu are ce căuta acolo. Vă spun punctual de unde a plecat toată discuţia: a venit cu o solicitare pentru acoperiş şi magazia de alimente de 25.000 lei. Mi-a spus că este o suprafaţă de 225 de mp. b david

Am fost personal acolo să văd cum stau lucrurile la faţa locului şi după mine cred că suprafaţa nu are mai mult de 100 – 140 mp de acoperiş şi de aici a plecat practic, tot conflictul. Lăsând la o parte faptul că a început să ne reproşeze pentru camerele de luat vederi şi altele, a făcut un spectacol întreg în Primărie. Mai mult, uitându-mă pe solicitarea dumnealui, ne cere foarte mulţi bani pe reparaţii curente. Ce înseamnă reparaţii curente? Nu înţeleg de ce toate aceste solicitări de la şcoli vin pe sume şi dacă observăm ce se întâmplă cu ele, niciodată cheltuielile care se fac nu sunt mai mici măcar cu un leu decât suma solicitată. Adică, ei vin exact cu suma care trebuie făcută. De asta zic să fim foarte atenţi când facem aceste rectificări şi dăm bani la aceste unităţi de învăţământ pentru că nici un ban nu rămâne de la aceste lucrări. Nu aveam aceste discuţii şi nu plecam de la reaua credinţă pentru că au solicitat 20.000 lei şi le-au fost alocaţi dar nu au venit cu nici o justificare. Mai mult, au venit iarăşi cu o solicitare pentru 20.000 lei pentru reparaţii curente fără să aibă nici o justificare. Şi nu pleca toată această nebunie dacă nu veneau să solicite înlocuirea unui acoperiş de 100 mp care au spus că are 225 mp. Nu suntem nici tâmpiţi, nici nebuni. Putem să verificăm şi noi suprafaţa de acolo. Poate că are dreptate cu aceşti 20.000 lei dar faptul că a încercat să ne păcălească cu acoperişul dovedeşte că nu are dreptate”.
Nicolae Dumitrescu: „Aş vrea să revin la subiectul Dinicu Golescu şi problema expusă de colegul David nu vizează numai acest Colegiu. Este o practică, în general, a tuturor instituţiilor de învăţământ care gândesc ei că, la un moment dat, au nevoie de asemenea reparaţii curente asupra cărora noi, nu avem nici un control. Din păcate este o ilaritate să spunem că nu le putem controla. Cum nu putem?n dumitrescu

Sunt sifonări de bani, hai să n-o mai dăm de colo, colo. Cei care se duc acolo fac un contract cu ei, tot cu para-ndărăt ajunge până la urmă. El vine cu facturi . Ce dracu, chiar suntem copii? Ne ascundem după degete. Haideţi să terminăm odată cu chestiile astea. Eu nu spun că nu există necesitatea, la un moment dat, ca un obiectiv şcolar să fie reparat. Dar, trebuie să găsim formula cu care să-l punem sub control. Şi aici, este problema tot a Primăriei, chiar dacă îmi pare rău s-o spun. Dumneavoastră aveţi aparatul necesar să puneţi sub control această sifonare de bani pentru că susţin este o sifonare de bani. Este ideea mea şi am argumente în acest sens. Dumneavoastră vorbiţi de şcoli în sine, eu vorbesc de apucături în sine. Problema nu este că nu ar avea nevoie de bani, dar justifică-i. Şi apoi, ce încredere să mai avem noi când directorul economic care este primul om al instituţiei vine şi minte dând o suprafaţă dublă decât în realitate. Mai putem avea încredere în asemenea om care trebuie să urmărească la leuţ modul cum se cheltuiesc banii? Aici este problema, de management. Poate că le trebuie chiar mai mult, dar cum îi urmărim?”.
Liviu Ţâroiu: „Eu cred că greşiţi când afirmaţi că se sifonează bani. Nu cred că sunt idei de …sifonare de bani. Solicitările şcolilor să fie trecute prin C A astfel încât să fim siguri că au fost discutate aici şi că sunt necesare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.