Un primar argeşean acuză că se pune presiune pe el şi pe instituţia pe care o conduce fiind obligat să plătească nişte servicii pe care le consideră a fi doar „găuri negre la bugetele locale”. Este vorba de aşa numita taxă de salubritate, ce a fost instituită şi la Câmpulung şi pe care primăria trebuie să o colecteze de la populaţie pentru a o da mai apoi firmei ce are contractul cu primăria. Fiind vorba aici de încasarea taxei pentru colectarea şi transportul gunoiului pe un număr exact de persoane, potrivit unei statistici, ci nu de un număr real de consumatori ai acestor servicii.

Ceea ce arată primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, poate fi un exemplu demn de urmat, căci sunt foarte puţini cei ce au curajul de a striga în gura mare problemele legate de contracte ciudate încheiate între firme susţinute de greii Argeşului şi primării. O metodă legală de a se scurge bani de la bugetele locale către firme de casă.

„Primăriile au semnat un contract pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer al populaţiei cu firma desemnată prin licitaţie de către C.J. Argeş. Numai că, modalitatea de plată a acestor servicii, stipulată în contract pare a avantaja firma şi a dezavantaja primăriile prin găurile negre din bugetele locale descoperite chiar şi de inspectorii Curţii de Conturi.

Concret, firma se angajează să colecteze gunoiul de la populaţie, dar nu se angajează, aşa cum ar fi normal, să colecteze şi banii de la oameni pentru aceste servicii. Această sarcină, conform contractelor încheiate, îi revine primăriei. Şi nici aşa nu ar fi nicio problemă dacă primăria ar plătii prestatorului exact cât a încasat de la populaţie şi nu întreaga factură pentru că astfel banii care ar trebui să ducă spre modernizarea comunei sunt ,,aruncaţi” la gunoi.

Având în vedere toate aceste aspecte, primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, a ales o altă modalitate de plată pentru aceste servicii.

Astfel, firma prestatoare se obligă să ridice gunoiul direct de la populaţie şi tot firma să şi încaseze. Numai că, deşi s-a ajuns cu greu la această formă contractuală, primarul Baciu acuză firma şi ADI Servsal că pun presiune pe el pentru a schimba contractul.

Firma refuză să mai ridice gunoiul de la populaţia comunei Corbi pe motiv că nu a reuşit să încheie contracte în acest sens cu toţi locuitorii, care figurează în evidenţele statistice, conform recensământului din anul 2011. Sigur, şi aici este de discutat pentru că, pe de o parte, nu mai locuiesc în comună toţi cei declaraţi la recensământul respectiv, iar pe de altă parte, cum în alte localităţi s-au făcut concesii în ceea ce priveşte numărul populaţiei, fiind redus în unele localităţi chiar şi la jumătate, iată că aici nu a fost redus nici măcar cu 1%, semn că modalitatea contractuală nu le-a convenit reprezentanţilor firmei desemnate să colecteze gunoiul.

În acest moment Primăria Corbi este şantajată de aceasta firmă, conturile fiind blocate şi obligată astfel să plătească diferenţa de gunoi ridicat de la populaţie.”, este ceea ce apare pe pagina de Facebook a primăriei Corbi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.