Încă din primele zile ale noului an, 2017, angajaţii ITM au început cu verificările privind munca la negru, şi respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 09 – 13 ianuarie 2017, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 183.544 euro, adică 825.950 de lei. Au fost depistate 63 de persoane care lucrau la negru.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 532.200 de lei din care 360.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost efectuate 1.242 de controale.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 293.750 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 66 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost efectuate 1.110 controale în domeniu.

„Acțiunile de control își vor păstra caracterul preventiv și vor constitui un sprijin temeinic prin îndrumare pentru angajatori. Inspecția muncii s-a implicat activ în inițiativa:”Parteneri pentru dezvoltare” care a pus împreună Confederația UGIR, instituții publice și asociații patronale care reprezintă interesele investitorilor români și străini. Împreună cu cotidianul ”Curierul național” am implicat instituții media locale și centrale în acest concept care a presupus dezbateri asupra inițiativelor publice sau private și identificarea celor mai potrivite soluții la problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri care are nevoie de un cadru autohton sănătos. În domeniul nostru de competență am constatat că munca la negru are tendința de a se transforma în muncă la gri, cu aceleași efecte nocive pentru societate. Tocmai de aceea, oricât ne-am dori să acționăm doar preventiv și în spiritul îndrumării celor pe care îi controlăm, în cazurile grave, de muncă nedeclarată, total sau parțial, sancțiunile contravenționale cu amendă vor fi aplicate obiectiv și fără anularea valorilor pe care le-am respectat mereu:munca legală și locuri de muncă sigure și sănătoase.”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.