Românii sărbătoresc astăzi trecerea a 164 de ani de la, neoficial spus, Mica Unire, Ziua Unirii Principatelor Române -Moldova și Țara Românească.

Deși o zi de sărbătoare, pentru că Istoria este moștenirea cea mai importantă a unui popor, ziua de 24 ianuarie 2023 a fost una destul de săracă în evenimente speciale, mai ales pe plan local. Puțini fiind cei ce au transmis un mesaj cu prilejul uneia dintre cele mai importante zile din istoria românilor.

”Astăzi este despre unitate, solidaritate și iubire de neam și de țară. Sărbătorim 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, cel dintâi pas important spre crearea României moderne, democratice și prospere. A fost primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat.

Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa.

Marii unionişti Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească.

Convenţia de la Paris (1858), prin care Principatele Române rămâneau sub suzeranitatea Porţii Otomane, dar  sub garanţia colectivă a marilor puteri europene, prevedea modul de organizare a Principatelor, dar nu specifica faptul că nu poate fi aceeaşi persoană atât domn al Moldovei, cât şi domn al Ţării Româneşti. Astfel, pe 5 ianuarie, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar în 24 ianuarie a fost ales în unanimitate și domn al Ţării Româneşti, iar populaţia strânsă în jurul Dealului Mitropoliei a primit vestea cu cea mai mare bucurie.

Înalta Poartă şi Austria au considerat dubla alegere drept o încălcare a Convenţiei de la Paris, urmând misiuni diplomatice conduse de apropiaţi ai lui Cuza în capitalele Marilor Puteri, conferinţe, tergiversări şi chiar ameninţări de intervenţie militară. Dar fermitatea lui Cuza, reacţia energică a Camerelor şi a guvernelor şi atitudinea favorabilă a majorităţii Marilor Puteri garante au avut ca rezultat în septembrie 1859 recunoaşterea dublei alegeri a domnitorului Cuza, la Conferinţa de la Paris.

Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format un stat unitar care a adoptat numele de România, cu Capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare şi un singur Guvern.

La mulți ani România, tuturor românilor și celor ce simt și gândesc românește!”, se arată în mesajul transmis de către vicepreședintele Forța Dreptei, deputat Adrian Miuțescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.