Ne întrebăm de ce există şi cazuri în care o parte dintre aleşii românilor, în caz locali, şi-ar vinde şi sufletul pentru a nu-şi pierde avantajele funcţiei? Este cât se poate de simplu! Pentru că, atunci când care are puţin mai mult sânge în instalaţie şi ceva spirit de afacerist profitor, orice primar, viceprimar, consilier local, consilier judeţean, etc. şi ş.a.m.d., beneficiază de o serie de aşa zise avantaje venite la pachet cu funcţia.

Un caz mai mult decât elocvent este cel al lui Ion (Niţă) Pârnuţă, actualul viceprimar PSD al comunei Rucăr, care din 1992 a ocupat o superprofitabilă funcţie de consilier local din partea a mai multe formaţiuni politice, funcţie care în timp i-a adus profituri considerabile în urma unor jonglerii speculative. Printre primele afaceri ale alesului local Ion Pârnuţă se numără cumpărarea sistemului de alimentare cu apă al Rucărului şi a terenului de sub piaţa comunală, până la vinderea aceluiaşi sistem de alimentare cu apă înapoi către primărie, mai mult în baza unui credit făcut de principala instituţie publică a localităţii gaj fiind şi o suprafaţă de pădure din proprietatea alesului local, rasă de pe faţa pământului de acelaşi ales local Pârnuţă.

Pe lângă profitabilele afaceri cu proprietatea statului, recent viceprimarul Ion Pârnuţă se pare că „a primit cadou” de la cunoscutul om de afaceri Grigore Dobre o autospecială pentru intervenţii la incendii care utilizează apă si spumă. Este vorba de aceeaşi autospecială MAN pe care în anul 2010, atunci când a fost inaugurat şi Punctul de Lucru Rucăr al Staţiei de Pompieri Câmpulung, primarul Ionel Dulamă a menţionat că a achiziţionat-o tocmai din Germania din bani proprii şi cu sprijinul financiar al unor oameni de afaceri rucăreni, pentru a se asigura intervenţia promptă a pompierilor la evenimente nedorite de pe raza a trei localităţi: Dragoslavele, Rucăr şi Dâmbovicioara. La Rucăr existând pe atunci doar un Saviem din 1900 toamna cu două găleţi de apă ca şi capacitate …

În realitate, autospeciala a fost achiziţionată de primarul Ionel Dulamă din Germania şi pusă cu titlu gratuit la dispoziţia Punctului de Lucru din Rucăr al pompierilor. Însă, pentru a fi scăzut TVA-ul, autospeciala de pompieri a fost cumpărată, cu acte în regulă, de către firma condusă de soţii Grigore şi Mihaela Dobre – SC Best Construct Grup SRL, în baza unui contract de împrumut cu o valoare de 27 mii euro, încheiat între Grigore Dobre şi un om de afaceri rucărean. O altă firmă a familie Dobre, SC Zeus SRL având la acea dată în derulare unele contracte cu primăria localităţii.

Actual, autospeciala din curtea Punctului de Lucru Rucăr al Staţiei de Pompieri Câmpulung a atras atenţia prin noul număr de înmatriculare – …UNR, număr pe care-l deţin toate maşinile din proprietatea firmei SC Unic Rucăr SRL, deţinută de viceperimarul Ion Pârnuţă şi trecută de ochii legii pe numele fratelui său.

Cert este că nimeni nu ştie cum de a ajuns autospeciala tocmai în proprietatea familiei viceprimarului Rucărului şi de ce nu a fost donată comunei sau pompierilor şi nici dacă Pârnuţă a dat vreun leu pentru aceasta şi nici dacă a fost doar un „cadou” din partea omului de afaceri Grigore Dobre, pentru a scăpa de ea din „curtea” sa. Totul în situaţia în care am aflat, din surse foarte sigure, că actul inţial de împrumut a fost anulat şi că Dobre nu a mai ridicat nici o pretenţie bănească faţă de înţelegea iniţială de a i se restitui suma de 27 mii euro după ce se vor strânge banii de la sponsori. Şi cum banii nu s-au strâns niciodată şi nici nimeni nu a căutat la acte autospeciala donată în 2010 cu atâta generozitate de nişte sponsori existenţi doar declarativ, acum se află în proprietatea familiei strângătorului viceprimar al Rucărului şi pe nimeni nu ar mira dacă peste un timp se va face o ofertă primăriei pentru a o achiziţiona, aşa cum s-a întâmplat cu apa, terenul de sub piaţă sau pur şi simplu cu multe altele ce stau la muchia legalităţii. Căci nu am amintit că acelaşi viceprimar Ion Pârnuţă a beneficiat şi se pare că beneficiază de unele avantaje date de fucţia de ales local. Rucărul vuieşte că nu prea deţine acte pe unele suprafeţe de teren unde îşi desfăşoară activitatea actuala firmă a… fratelui, că nu toate punctele sale de lucru au toate autorizaţiile şi avizele de funcţionare, că Garda de Mediu i-a suflat în ceafă pentru deversare de dejecţii sau că a fost cel care a tăiat păduri cât alţii în vreo două-trei vieţi. Tot ceea ce contează la viceprimar fiind afacerile profitabile şi funcţia care să-i înmulţească banii în conturi. Şi de parcă nimic nu este îndeajuns, Ion Pârnuţă este şi cel ce conduce comuna în lipsa primarului care are probleme de sănătate, actual fiind în concediu diagnosticat cu COVID.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.