În anul 1983, se puneau în scenă piese de teatru în subsolul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”

primul studio de teatru din campulung in anii 80 (4)De ani de zile clădirea Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” este pustie. Pustie doar din simplul motiv că a fost preluată de către Ministerul Culturii pentru a fi reabilitată, în realitatea fiind doar pusă sub un contract care o transformă din zi în zi în paragină.
Citată de mulţi de la nivel înalt şi ca „Palatul Culturii”, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” nu mai are acum decât activitate scriptică, angajaţii acestei instituţii desfăşurându-şi activitatea „cu cortul” în alte locaţii decât clădirea special destinată culturii câmpulungene. Ca şi remember am putea aduce în atenţia cititorilor faptul că în anul 1983, în vremurile „epocii de aur” Câmpulungul s-a putut lăuda pentru o scurtă perioadă de timp, de numai circa doi ani de zile, cu o trupă de teatru locală, care pe lângă punerea în scenă a unor opere teatrale celebre punea în scenă şi schiţe de teatru cu subtrat politic.
Înfiinţată de Emil Cojocaru, la acea vreme electromecanic la Intreprinderea de Metale Rare Câmpulung, şi Gheorghe Mitroiu, pe atunci tehnician la ARO, trupa de teatru de amatori „Tudor Muşatescu” a adunat laudele multor actori cu renume, precum şi cele ale lui Amza Pelea.
Interesant este că, din spusele vremii, şi din amintirile celor care au fost cândva actori amatori la Câmpulung, studioul de teatru local fusese făcut în subsolurile actualei Case de Cultură „Tudor Muşatescu”, în acei ani „Casa de Cultură Orăşenească” , folosindu-se ca recuzită şi decor diverse materiale nefolosite de nimeni, ce zăceau în subsolul instituţiei de cultură. Spre exemplu, Gheorghe Mitroiu îşi aminteşte că luminile scenei, improvizate în subsolul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, erau de fapt nişte instalaţii electrice făcute din diverse materiale casate oficial, spre exemplu faruri sparte de autoturisme ARO. Studioul nu a rezistat decât doi ani şi ceva, timp în care au fost puse în scenă mai multe piese de teatru, având ca actori principali o echipă de amatori ce în timpul liber lucrau la intreprinderile poe atunci importante în Câmpulung, acum dispărute cu deşăvârşire, precum EMC, ARO, Combinatul de Ciment sau cel de Lianţi.
„O noapte furtunoasă” a fost prima piesă de teatru pusă în scenă, la data de 2 aprilie 1983, în studioul improvizat în subsolul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, în „sală” fiind prezenţi peste 150 de spectatori.
Şi acestea sunt doar amintiri, păstrare în sertare şi memorie de către câmpulungeni, amintiri care le vin în minte atunci când trec pe lângă ceea ce este astăzi, doar ca instituţie pe documente oficiale, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.

[wzslider]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.