Fundația Conservation Carpathia (FCC) ne-a transmis punctul de vedere oficial cu privire la ursul împuşcat la începutul lunii iunie a.c. în zona Lereşti – Voina.

Din cele precizate de reprezentanţii FCC, în mai multe rânduri s-a încercat capturarea, chiar relocarea ursului, însă de fiecare dată se întorcea la Voina unde intra în cabane, rulote sau corturi, din fericire fără a face victime. Ultima modalitatea de a scăpa de atacurile din ce în ce mai dese ale animalului sălbatic fiind împuşcarea sa de către personalul tehnic specializat al gestionarului fondului cinegetic respectiv Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi GTS Păpușa Leaota.

“Prevenția conflictelor dintre oameni și animalele sălbatice este unul dintre obiectivele activității noastre, iar siguranța oamenilor primează atunci când alte măsuri nu dau rezultate.

Deși în cazul ursului care acționa în zona Voina s-au aplicat toate măsurile preventive prevăzute de OUG 81/2021 (privind prevenirea atacurilor de animalelor sălbatice asupra oamenilor și a bunurilor acestora), respectiv capturarea și relocarea în anul 2022, alungarea și îndepărtarea la fiecare apel 112, încercarea de recapturare în 2023, nici una dintre măsuri nu a dat rezultate.

Echipa de intervenție constituită conform OUG 81, formată din primar ca Șef echipă intervenție, jandarmerie, gestionar fond cinegetic și medic veterinar, conform prerogaritivelor legale în vigoare, au decis extragerea acestuia. Eliminarea s-a executat în urma deciziei echipei de intervenție, de către personalul tehnic specializat al gestionarului fondului cinegetic respectiv Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi GTS Păpușa Leaota. Exemplarul reprezenta un risc mare pentru siguranța turiștilor din zonă, datorită obiceiului de a intra în cabane prin spargerea ușilor și a geamurilor, în rulote și în camping. În timpul acestor atacuri s-au produs doar pagube materiale, iar echipa de intervenție a acționat prompt de fiecare dată atunci când s-a semnalat prezența acestui urs. Din nefericire comportamentul ursului nu s-a ameliorat, în pofida tuturor măsurilor aplicate, fiind iminent riscul ca acesta să surprindă oamenii, în cabane, în timpul nopții.”, au precizat reprezentanţii FCC.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.