Două familii de rromi din zona Muscelului vor fi repatriate de francezi

La sfârşitul lunii noiembrie, la primăria Câmpulung au ajuns reprezentanţii unei asociaţii din Franţa în încercarea de a readuce acasă două familii de rromi.
Asociaţia Habitat Cité a reuşit să convingă două familii de rromi, una din comuna Schitu Goleşti, alta din comuna Hârtieşti, să fie de acord cu repatrierea în condiţiile în care vor fi sprijinite să-şi facă microferme. Rromii nu sunt repatriaţi forţat, ci sunt de acord cu ajutorul pe care francezii vor să îl ofere pentru a scăpa de ei.
Cu toate acestea, principala barieră pe care francezii o au în calea de a repatria rromii musceleni este aceea că nu găsesc bucăţile de pământ pe care să le populeze microfermele cu ceva animale pentru a-şi încropi propriul mijloc de trai decent.

[wzslider]

În timp ce reala problemă este aceea că odată ajutate şi repatriate, cele două familii nu se ştie dacă îşi vor găsi liniştea de a sta prea mult pe-acasă cu graniţele libere.
Exemplu fiind sute de rromi deja repatriaţi şi ajutaţi să-şi facă microferme, mai ales din zona Ardealului, care ori şi-au lăsat animalele la limita supravieţuirii, ori le-au tăiat pentru a le mânca la mesele din zilele de sărbătoare, sau pur şi simplu le-au vândut şi au reales calea străinătăţii.
În privinţa Asociaţiei Habitat Cité se poate spune că de ani de zile luptă nu numai pentru îmbunătăţirea vieţii rromilor în Franţa, în comunităţile de la extremităţile Parisului, dar şi pentru repatrierea lor.
Foto de pe pagina de Facebook a Habitat Cité.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.