Vocea unui singur consilier din 13 s-a făcut auzită, iar comunitatea a luat atitudine.

S-a întâmplat în comuna musceleană Stoeneşti, unde consilierul local Cătălin Iosifescu, preşedinte interimar al organizaţiei locale a PNL, a anunţat pe un site de socializare că primarul PSD Ion Marin pregăteşte concesionarea sau închirierea unei suprafeţe de 7 hectare în satul Piatra pentru o carieră de calcar. Totul la cererea expresă a unui om de afaceri controversat, om de casă al social – democraţilor, cu ceva dosare, printre care unul de evaziune fiscală.

Miercuri, 12 februarie 2020, la primăria Stoeneşti, a avut loc şedinţa de Consiliu Local în care s-a supus aprobării şi proiectul ce viza terenul din satul Piatra. Proiectul fiind respins cu unanimitate de voturi de către consilierii comunali, în situaţia în care iniţial primise aviz favorabil în Comisie, cu voturi de patru la unu, votând împotrivă doar liberalul Iosifescu.

 „Azi am asistat la nașterea societății civile într-o comună de munte: sătenii au oprit deschiderea unei cariere de calcar la câteva sute de metri de casele lor.

Primarului nu-i venea să creadă, nici nu concepea să refuze o investiție, chit că în zonă au experiența zidurilor crăpate, a ferestrelor sparte și a bolovanilor care o iau la vale.

Localnicii nu au fost informați despre proiect, dar un consilier local (n. red. Cătălin Iosifescu) a postat pe Facebook și lumea s-a mobilizat imediat și a strâns semnături împotrivă.

Primarul s-a dus peste ei să-i pună la punct, dar a dat peste vreo 30 de oameni cu argumentele pregătite și până la urmă l-au pus ei la punct.

Astfel că astăzi, spre surprinderea tuturor, a spus consilierilor locali să voteze împotriva proiectului și l-au respins în unanimitate.

Însă, în discuțiile de după, oficialii erau de fapt pentru exploatare. Unul răcnea: “Orice activitate a omului distruge!” Primarul se plângea: “Cetățeanul nu e-n stare decât să ceară!” Altul: “În lumea voastră, tot ceea ce contează e peisajul!”.

Deci probabil că problema o să revină după alegeri.

Dar s-a întâmplat și altceva: după ani și ani în care oamenii au lăsat primăria să-și facă de cap, cu ocazia asta au participat la ședința de consiliu și au început să ridice tot felul de alte probleme – defrișările din pădure, asfaltul care încă nu a pătruns în toate satele, iluminatul public, gunoaiele…

Un bătrân a vrut să reclame chiar o problemă din anii ’50, dar l-au potolit, că pe vremea aia nici nu era democrație.

Urmează o luptă de uzură, că primarul are acum lista cu “disidenții”, dar cel mai greu pas a fost făcut.

De acum, când se mai întâmplă ceva, rețeaua e deja formată.”, a scris pe Facebook Vlad Ursulean.

Foto Facebook – Vlad Ursulean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.