Se întâmplă la Rucăr! Bătrână, de 87 ani, sechestrată în propria locuinţă de vecinii avari

Clipă de clipă, în jurul nostru, se întâmplă lucruri de neimaginat. Pe unele Drama Marie Vorovenci Rucar Arges inchisa in casa de vecini! (1)le aflăm, pe altele pur şi simplu le ignorăm, în timp ce o mare parte rămân dincolo de înţelegerea noastră pentru că avem şansa de a nu le afla pentru a nu fi nevoiţi să ne întrebăm: „De unde atâta ură, de unde atâta răutate, invidie sau bovarism?”.
Recent, ni s-a semnalat, dinspre comuna musceleană Rucăr, un caz cu totul ieşit din comun. Este vorba de povestea  dramatică a unei bătrâne, rămasă văduvă după ce soţul i s-a stins din viaţă măcinat de problemele cauzate de cei ce, ani buni, i-au fost vecini şi prieteni de familie.
Dihonia între cele două familii, aceea a Marie şi a lui Gheorghe Vorovenci şi a lui Cristian Ionescu, a început în momentul în care din terţe motive, familia Ionescu a reuşit să acapareze calea de acces spre gospodăria familiei Vorovenci.
De atunci, totul a început să fie negru în jurul Mariei şi a lui GheorgheDrama Marie Vorovenci Rucar Arges inchisa in casa de vecini! (5) Vorovenci, oameni paşnici ce îşi trăiau liniştiţi bătrâneţile. Din cauza problemelor zilnice, a certurilor cu vecinii, ce au ajuns şi la bătăi, veteranul de război Gheorghe Vorovenci s-a stins din viaţă, iar familia Ionescu a înţărcuit pur şi simplu casa Marie Vorovenci, închizându-i orice cale de acces spre exterior. Femeia, la 87 de ani, s-a văzut nevoită să apeleze la ajutorul rudelor pentru a-i face cumpărăturile şi a o ajuta prin instanţele de judecată împotriva vecinilor, refuzând să înţeleagă de ce sunt atât de răi şi ce au cu ea de au sechestrat-o în casă.
Pentru a se înţelege mai bine situaţia, familia Vorovenci a cumpărat cu ani în urmă o casă în Rucăr, pe şoseaua Câmpulung – Braşov, casă cu opt camere, două băi, magazie, bucătărie şi pivniţă, plus terenul aferent din jurul casei şi drum de acces spre dependinţe. Între timp, undeva în spate cumpără teren şi familia Ionescu, care îşi construieşte o casă şi mult timp vecinii trăiesc în armonie. Drama Marie Vorovenci Rucar Arges inchisa in casa de vecini! (3)
Din 2003, familia Ionescu se pare că a găsit proprietarii suprafeţei de teren ce făcea parte din curtea comună de acces la ambele case şi în baza unei înţelegeri scrise cu proprietarii pe promisiunea că vor cumpăra terenul, calea de acces e ferecată cu lacăte la porţi, iar familiei Vorovenci i se interzice accesul în locuinţă, mai mult spre pivniţă şi fosa septică.
Astfel încep să curgă plângerile, procesele, situaţia nefiind nici azi clarificată.
Bătrâna, Maria Vorovenci, refuzând să renunţe la ceea ce a stăpânit ca bun comun ani de zile şi mai mult nu vrea să-şi facă altă intrare direct din stradă în casă fără să aibă posibilitatea de a duce un lemn de foc în magazie, sau de a coborî în pivniţa casei. Astfel că, de mai bine de trei lui stă ferecată în propria casă, măcinată de întrebări, griji şi de boala bătrâneţii, sperând în minunea că va putea ieşi din casă pe drumul ştiut şi fără să fie ponegrită de vecini şi cu teama că va fi bătută, cum chiar dânsa povesteşte. Drama Marie Vorovenci Rucar Arges inchisa in casa de vecini! (6)
Şi mai interesant este că cei ce vin la ea trebuie să sară un gard ajutaţi de un scaun prin curtea vecină ce aparţine unei biserici.
„Ce am ajuns eu după ce i-am ajutat! M-a bătut, m-a bătut ia cu fiica ei. Doamne ce am păţit eu cu ei! Nu ştiu ce să mai fac. A murit soţul meu şi nici nu aveam cum să-l scoatem din casă, dar până la urmă a desprins o parte din gard ca să îl putem duce la Cimitir. Eu, nu am mai putut ajunge, acum, la mormânt. Sunt închisă în casă. Nu ştiu ce să mă mai fac.”, ne-a povestit bătrâna printre lacrimi.
Oricum ar fi, situaţia este acum în instanţa de judecată, iar bătrâna îşi numără zilele cu dorinţa de a mai trăi să poată vedea dacă i se dă dreptate.

[wzslider info=”true” lightbox=”true”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.