Animalele sălbatice precum: ursul, mistreţul, vulpea, etc. au devenit o apariţie obişnuită pe străzile Muscelului.

Cele mai multe sălbăticiuni sunt imprevizibile şi extrem de periculoase şi pun în pericol vieţile oamenilor, deşi până acum au atacat mai mult animale sau au provocat stricăciuni materiale considerabile în gospodăriile muscelenilor.

Ieri noapte, un urs a omorât o vacă în satul Albeşti – comuna Albeştii de Muscel, mai exact pe strada Floreşti, o zonă mai retrasă unde sunt circa zece gospodării. La puţin timp după miezul nopţii, ursul în căutare de hrană a atacat animalul domestic, care mai apoi a devenit un posibil „mic dejun” al haitelor de câini formate ad hoc.

„Știu! O imagine greu de privit! Nu credeam că așa ceva se poate întâmpla în mijlocul satului! Am postat în speranța că cei în drept să ia măsuri o vor face! Legile trebuie să ocrotească oamenii și bunurile lor! Niciodată viața ursului nu trebuie considerată mai de preț decât viața oamenilor și a animalelor din gospodării!”, a scris o musceleancă pur şi simplu îngrozită de ceea ce s-a întâmplat. Femeia a postat pe o reţea de socializare şi o fotografie de la locul faptei, care era plin de sângele vacii sfâşiate de urs.

Atacurile sunt o problemă gravă, dar nici animalele sălbatice nu au vină că ies „la cină” la drumul mare posibil atunci când sunt deranjate de zgomotul drujbelor sau în căutare disperată de hrană. Singurii vinovaţi de ceea ce se întâmplă sunt tot oamenii, dar acei oameni care au puterea de a face ceva, de a găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei şi, totuşi, stau ascunşi în birouri în spatele unor statistici, acoperiţi de nişte legi cu lacune şi fără prea mare chef de muncă până la următoarea plată a salariilor. O legislaţie bine gândită şi neacoperită de infime despăgubiri, o să apară, Doamne Fereşte!, după ce victima ursului o să fie vreun om nevinovat, deşi era mult prea necesar un obiectiv clar al gestionării situaţiei cu responsabilitate în baza unor legi bine argumentate de realul situaţiei din teren.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Albeştii de Muscel, ursul a atacat vaca aflată noaptea pe drum fără a fi în gospodăria stăpânului. Proprietarul vacii, Radu D. de 82 ani, este cunoscut ca fiind un om dezorganizat, care nu are garduri în jurul gospodăriei, iar animalele pe care acesta le deţine sunt lăsate de capul lor să bântuie prin comună indiferent de oră.

RoAlert “a funcţionat” şi a dat mesaj pe zonă cam la o oră după incident. Primăria neputincioasă în faţa poftelor animalelor sălbatice a făcut demersurile legale şi a anunţat personalul de la fondul de vânătoare să ia măsuri, zona fiind păzită cel puţin pentru următoarele 24 de ore. În primele ore după nefericitul incident, viceprimarul comunei Ionel Solomon a stat, împreună cu alţi angajaţi din primărie, de pază pentru a nu se întoarce ursul. Dimineaţă s-a luat legătura cu o firmă specializată din Piteşti care a ridicat, pe cheltuiala Primăriei Albeştii de Muscel, vaca omorâtă de urs.

Vieţi puse în pericol, cheltuieli neprevăzute şi care, unele, nu ar trebui să fie făcute din buzunarul statului român, un vraf de acte şi mult timp pierdut degeaba, şi totul pe acelaşi fond al lipsei unei legislaţii care să prevină astfel de situaţii.

Probabil că vor exista şi voci care vor spune că la ora actuală Mediul dă bani pentru implementarea unor proiecte pentru delimitarea zonelor periculoase de zonele populate cu garduri electrificate, dar şi aici primarii ce doresc implementarea se confruntă cu lacune legislative privind protejarea oamenilor şi a animalelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.