De groază! Harta defrişărilor din zona Muscelului! – Cum a reuşit mafia lemnului să devoreze mii de hectare de pădure?

Ani de-a rândul s-a vorbit şi încă se vorbeşte de milionarii în „euro-saci”, padure muscelcei ce şi-au făcut averi colosale din aurul verde al Muscelului. Un exemplu elocvent este cel al fostului IRTSV Ploieşti, care în urmă cu ceva ani a făcut numeroase plângeri penale cu privire la defrişările din zona Rucăr, cercetări din care au rezultat doar o impresionantă colecţie de NUP-uri.
Un scurt istoric aminteşte de anul 2009, când un control de amploare în zona Rucăr a reuşit să tragă pe dreapta zeci de camioane, de teama oamenilor în verde, de la fostul ITRSV. Un timp scurt tăierile au fost stopate, dar gurile rele au avut mare dreptate că „nu e decât o pală de vânt care va trece repede şi că totul va reveni la normal”.
Astfel că, precum termitele, cartelul mafiei lemnului din Muscel a reuşit să radă mii de hectare de pădure, care mai apoi au ieşit din vizorul tuturor pentru că au fost vândute, în mare majoritate, către „neamţ”, respectiv societatea Sănătate şi Natură, devenit la ora actuală cel mai mare proprietar de pădure din Muscel.
Mănăstirea, Lunca Richiţii, Dracsin, Tămaş, Valea Hotarului, Izvoarele Dâmboviţei, zona Pecineagu, etc., sunt doar puncte roşii pe harta defrişărilor, o hartă pe care dacă o priveşti, comparativ cu restul ţării, te îngrozeşti. padure
Global Forest Watch, este un site unde se pot vedea în timp real zonele în care s-a tăiat şi cele în care s-a replantat. Roşii fiind zonele defrişate, în timp ce albastre sunt zonele unde s-au făcut reîmpăduriri.
Ca o concluzie amară, putem spune că trăim într-o societate în care legile au fost făcute pentru a fi respectate doar de proşti şi că tot legile sunt cele care-i apără pe hoţi, aşa că este greu chiar şi de presupus că vreodată se va face lumină în cazul jafului petrecut nu numai la Rucăr, ci şi în zonele Bughea, Nămăieşti şi Voina, jaf din care unii şi-au construit peste noapte averi inestimabile. La Rucăr se vorbeşte de suta de milioane, precum ar vorbi baba Floarea de doar zece bani rămaşi din pensie şi pe care i-a dat în piaţă pe un fir de pătrunjel. Este greu de descris modul în care rucăreanul care a tăiat pădurea spune că „dau o amendă de zece milioane şi ce mai dau încă vreo cinci sute de milioane şi am scăpat!”. Cam asta e viziunea mafiei lemnului despre cum poate scăpa de păcatul defrişării, în hăţişurile birocratice apărate de legi absurde, care par a fi mai încâlcite decât zecile de drumuri forestiere făcute în inima pădurilor muscelene. Padurile Muscelului! (9)
Cei puşi să respecte şi să aplice legea au avut în faţa ochilor imaginea zonelor defrişate care este una mai mult decât dezolantă. Păduri întregi au fost rase, iar în urma jafului a fost lăsat dezastrul ecologic. Arborii nesemnificativi, care n-ar fi adus profit, au fost abandonaţi pe munte. Drumurile forestiere, de acces către „comoara verde” au fost acoperite de mâl şi ramuri, iar pârâu-rile au devenit şi ele o altă cale de acces prin care să fie coborât lemnul din munte, astfel încât nu există pârâu în munte care să nu fie plin de ramuri şi buşteni. Ceea ce s-a petrecut în munţii Muscelului nu este numai un jaf de proporţii, ci reprezintă şi un dezastru ecologic de care şi oamenii de la Agenţia de Mediu ar trebuit să ţină seama. Dar poate, cum se spune, niciodată nu e prea târziu!

[wzslider info=”true” lightbox=”true”]

1 COMENTARIU

  1. Propun confiscarea intregii averi a celor prinsi ca distrug padurile . Nu conteaza, ai fost implicat platesti . Confiscare averii si puscarie – la plantat padurii !!! Vor fi liberi cand vor fi plantat tot ce au taiat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.