În această seară de 25 octombrie, zi ce precede sărbătoarea creştină a Sfântului Dumitru, în zona Muscelului se reprinde Focului lui Sumedru – o tradiţie păstrată intactă de-a lungul secolelor.

Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este un bărbat obişnuit, păstor sau crescător de animale, care se metamorfozează în timpul nopţii în străvechi simboluri zoomorfe. Noaptea magică împarte anul pastoral al vechilor români în două anotimpuri simetrice – vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie şi iarna, între 27 octombrie şi 23 aprilie, iar Sumedru este acum incinerat simbolic, odată cu încheierea anotimpului agrar.

În ceremonialul nocturn numit Focul lui Sumedru, eroul capătă aspectul unui brad care e tăiat din pădure şi incinerat în timpul unui ospăţ. În jurul Focului, întreţinut cu lemne şi paie uscate, se mânca, se bea, se petrecea şi, din când în când, se repeta strigătura consacrată momentului: „Hai la Focul lui Sumedru!”. Cei mai curajoşi îşi luau avânt şi săreau prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor şi oierilor, pentru alungarea bolilor şi spiritelor rele.

Credinţe şi obiceiuri despre divinitatea precreştinã peste care s-a suprapus sărbătoarea Sfântului Dumitru sunt atestate pretutindeni în România, însă ritualul ancestral este păstrat cel mai aproape de forma sa iniţială doar în Muscel, mai bine conservat în zonele montane.

În 2017, Focul lui Sumedru se va reaprinde în această seară și pe Măţău, dealul ce străjuieşte municipiul Câmpulung Muscel de la cea mai mare înălţime a unui deal din ţară (1017 metri), la ora 20.00, în prezenţa oficialităților comunei Mioarele. În jurul focului vor bate pasul tradiţional al celui mai cunoscut dans popular românesc călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene, iar acordurile muzicale vor fi întreținute de binecunoscuta solistă de muzică populară Rodica Voicu, de talentata musceleancă Măriuca Enache, de tarafe de lăutari dar și de alți artiști locali. Pe lângă ingredientele obişnuite la această sărbătoare – covrigii, merele ce vor fi împărţite în primul rând copiilor -, nu vor lipsi grătarele bine încinse cu mici şi pastramă, ţuica fiartă sau mustul.

Anul acesta, păstrând tradiția anilor trecuți, aprinderea focului de pe Măţău şi momentele care urmează se vor bucura de prezența a nu mai puțin de 25 de cai de la Herghelia 7Cai. La eveniment și-au anunțat prezența VIP-uri și oficialități argeșene dar ca de obicei, și un număr mare de bucureșteni dornici să cunoască obiceiurile ancestrale românești.

Evenimentul este prezentat de Norris Măgeanu și are susținerea Primăriei comunei Mioarele, a Asociației Iezer-Turism, a Asociației ”Iubim Câmpulung Muscel”, a Hergheliei 7Cai de la Nămăiești și a Lions Club Negru Vodă Câmpulung.

Hai la Focul lui Sumedru!!!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.