Arc peste timp, după 60 de ani, August 1958 – August 2018, se redeschide Grădina de Vară din Piteşti.

În august 1958, a fost dată în folosință Grădina de Vară a Teatrului „Alexandru Davila”, aflată în zona centrală a municipiului Piteşti, având capacitatea de 600 de locuri, cu scenă utilată pentru reprezentații, orgă de lumini și cabină de proiecție, folosită inclusiv pentru spectacole cinematografice – locul în care piteștenii veneau să se delecteze cu spectacole, festivaluri și filme.

În 1997, după spectacolul de gală al Festivalului Național de Muzică Ușoară „Laleaua de Aur”, s-a lăsat pentru ultima oară cortina peste evenimentele culturale desfășurate la Grădina de Vară din Pitești.

Timp de 21 de ani, Grădina de Vară, acest spațiu din spatele Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”,  a rămas în așteptare, pentru ca acum, la 60 de ani de la darea ei în folosință, ca un arc peste timp, să-și regăsească locul între edificiile culturale argeșene.

Din anul 1997, Grădina de Vară s-a aflat oficial în conservare, intrând într-un stadiu avansat de degradare. După ani de litigii, Consiliul Județean Argeș a câștigat procesul și a demarat, în anul 2017, procedurile de reabilitare, în total investițiile ridicându-se la aproximativ 100.000 euro, exclusiv din fonduri proprii.

Proiectul de reabilitare a păstrat arhitectura veche și a integrat în ea elemente noi, moderne. Reabilitarea a constat în renovarea și modernizarea fostului edificiu construit în 1958. Au fost refăcute complet terasele, iar porțile intrărilor și tâmplăria au fost înlocuite cu unele noi. Modernizarea a presupus îmbunătățirea condițiilor de organizare a evenimentelor culturale și artistice, prin modernizarea gradenelor și echiparea acestora cu bănci noi, înlocuirea pardoselii scenei și a pavimentelor din exterior, amenajarea spațiilor verzi.

Scena a fost integral reparată și echipată corespunzător cu un ecran de proiecție de aproximativ 50 mp, căruia îi corespunde un videoproiector și un sistem audio dedicat proiecției de film.

Renovată și gata să își primească publicul amator de spectacole de calitate, Grădina de Vară este astăzi un edificiu cultural multifuncțional destinat spectacolelor, concertelor, festivalurilor și proiecțiilor de film, în care artiștii și promotorii culturali să poată oferi argeșenilor adevărate acte artistice.

Astfel, în data de 4 august, de la ora 19.30, publicul piteștean și argeşean este așteptat la primul spectacol al Grădinii de Vară, după 60 de ani de la prima deschidere.

Nu întâmplător, în Anul Centenarului, primul eveniment organizat aici se desfășoară sub egida „Respect pentru Valorile Naționale”, aducând în fața publicului argeșean recitalul „Sunt suflet în sufletul neamului meu”, susținut de actorul Dorel Vișan, acompaniat de flautistul Ionuț Ștefănescu, precum și proiecția filmului „Ion I. C. Brătianu – primul ministru în perioada Primului Război Mondial”, realizat de Lucia Hossu Longin.

Totodată, în această vară va fi lansat proiectul „Un secol de cinema românesc” – proiect realizat în parteneriat cu DACIN SARA și Centrul Național al Cinematografiei, ce are ca scop promovarea valorilor autentice românești, aducându-se la cunoștința publicului larg și, în special, a noii generații, filmele de marcă ale cineaștilor români. Astfel, în fiecare seară, începând cu ora 21.00, cinefilii argeșeni sunt invitați să parcurgă toate etapele artei cinematografice românești, vizionând filme de referință.

Programul filmelor, pentru săptămâna 5 – 12 august 2018:

  • 1911. CONSTANTIN BREZEANU – „RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ” – DUMINICĂ, 5 AUGUST

GENERATIA ’50

  • VICTOR ILIU –„ LA MOARA CU NOROC” – LUNI, 6 AUGUST

GENERATIA ’60

  • MIRCEA DRAGAN – „COLUMNA” – MARTI, 7 AUGUST
  • ELISABETA BOSTAN – „MAMA” – MIERCURI, 8 AUGUST
  • MIRCEA MURESAN – „RĂSCOALA” – JOI, 9 AUGUST
  • IULIAN MIHU- „ENIGMA OTILIEI” – VINERI, 10 AUGUST
  • SERGIU NICOLAESCU – „MIHAI VITEAZUL” – SÂMBĂTĂ, 11 AUGUST
  • LUCIAN PINTILIE– „RECONSTITUIREA” – DUMINICĂ, 12 AUGUST

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.