Paşaportul românesc împlineşte 104 ani

Începând din anul 2007, sistemul de paşapoarte aniversează promulgarea pasaport vechiprimei legi moderne în domeniul paşapoartelor, Înaltul Decret regal numărul 1758 promulgat la 19 martie 1912 – denumită ,,Lege asupra paspoartelor”. Astfel, prin această lege, statul introducea primele principii generale în privinţa paşapoartelor şi pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorităţi şi cetăţeni.
Legea prevedea că „paspoartele” se emit în numele regelui şi se eliberează de ministerul de interne şi de prefecţii de judeţe şi de poliţie în condiţiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi.
Fie că s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, foi de circulaţie, foi de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autorităţile statale certificau, în esenţă, identitatea, cetăţenia şi calitatea posesorului lor. Acestea au evoluat, de-a lungul timpului la modernele paşapoarte electronice.
Odată cu schimbările politice şi sociale care au avut loc după evenimentele din decembrie 1989, societatea românească a intrat într-un amplu şi accelerat proces de transformare generat de deschiderea graniţelor ţării şi, inevitabil, s-a produs şi un exod al cetăţenilor români ce doreau să călătorească în străinătate. Au intrat în circulaţie documente de călătorie româneşti similare celor emise de către celelalte state. În iunie 1994 este introdus în circulaţie un nou model de paşaport simplu, primul document de călătorie românesc emis conform standardelor internaţionale, document up-gradat apoi în ianuarie 2002.
Provocările apărute ulterior au determinat căutarea unor soluţii pentru punerea în circulaţie a unor documente care să devină, în secolul XXI, un element de sprijin în lupta pentru combaterea imigraţiei ilegale, a crimei organizate şi a infracţionalităţii transfrontaliere. În 2004 se adopta un Regulament al Consiliului Europei privind standardele pentru elemente de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documentele de călătorie emise de ţările membre.
România a reuşit să-şi respecte angajamentele prin introducerea paşaportului electronic, astfel că primul specimen de paşaport electronic românesc apare pe 31 decembrie 2008.
Noul paşaport electronic a fost introdus în circulaţie ca o necesitate în lupta contrafacerilor şi falsificărilor, conferind titularului siguranţă sporită, acesta fiind realizat în conformitate cu standardele ICAO (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale) şi Recomandările Uniunii Europene (regulamentul Consiliului CE nr. 2252/2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documentele de călătorie emise în statele membre). pasaport 1
Punând pe primul plan grija faţă de siguranţa cetăţenilor săi, anul 2010 a reprezentat un moment de referinţă în activitatea sistemului de paşapoarte, în sensul că a fost pus în circulaţie un nou model de paşaport simplu electronic în care au fost implementate elemente de securitate de ultimă generaţie, imposibil de reprodus prin tehnologii artizanale, document recunoscut şi de către specialiştii în domeniu ca fiind imposibil de reprodus sau falsificat.
În prezent Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, reglementează condiţiile în care cetăţenii români îşi pot exercita dreptul la libera circulaţie în străinătate precum şi limitele exercitării acestui drept.
Venind în sprijinul argeşenilor, în afara sediului central din Piteşti, serviciul funcţionează cu trei puncte de lucru teritoriale: la Câmpulung punct de lucru infiintat in noiembrie 2012, Curtea de Argeş punct de lucru infiintat in februarie 2013 şi la Mioveni punct de lucru infiintat in decembrie 2013 , unde lucrătorii serviciului se deplasează în vederea preluării cererilor pentru paşapoarte simple electronice şi eliberarea acestora.
Prezentul oferă cetăţenilor români un paşaport modern, care conferă siguranţă deplină titularului, putând fi situat, din punct de vedere calitativ, printre cele mai bune documente care se află în prezent în circulaţie, bucurându-se de aprecierea unanimă a autorităţilor competente ale statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi din state terţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.