Iarna a îngheţat râurile din Argeş

Iarna a pus stăpânire pe întregul judeţ, iar în zonele unde nu zăpada face rau inghetat 2probleme, acestea sunt cauzate totuşi de temperaturile foarte scăzute. Deja, Administrația Bazinală de Apă Argeş – Vedea a anunţat că în judeţ sunt 13 râuri îngheţate.

Şi ca o paranteză, mai în glumă mai în serios am putea spune că natura ţine cu autorităţile locale, mai ales cele de prin zona Muscelului, unde Râul Tîrgulului s-ar putea trasforma, cel puţin pe alocuri, în patinoar natural. Asta şi pentru că la Câmpulung a fost odată, deschis doar o dată, un patioar de vară – cu role, iarnă – natural, care a înghiţit 30.000 dolari din fonduri USAID şi care acum e o ruină ce-a fost folosită ca şi organizare de şantier pentru firma ce a dat pe râu proiectul Kretzulescu.
„Fenomenele de iarnă se manifestă și la nivelul rețelei hidrografice din județul Argeș. Astfel, pe râurile Doamnei, Râușor, Dâmbovița, Bratia, Argeșel, Bughea, Vâlsan, Cîrcinov, Tîrgului, Teleorman, Cotmena, Vedea s-a format gheață la mal, năboi și ace de gheață. Din cauza temperaturilor scăzute pe râul Arefu s-a format pod de gheață continuu. Formaţiunile de gheaţă existente vor fi în extindere şi intensificare, putând produce prin evoluția lor variații importante de niveluri. Vor predomina podurile de gheață pe râurile din zonele montane. Debitele râurilor din bazinele hidrografice Argeș și Vedea au fost în general în scădere, tendință care se va manifesta și în următoarele zile. Stratul de zăpadă atinge 94 de cm la Bâlea Lac, 39 cm la Stolnici și 30 de cm la Pitești. La nivelul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea au fost luate măsuri pentru monitorizarea strictă a cursurilor de apă, asigurarea fără întreruperi a volumelor necesare alimentării populației cu apă, gestionarea în bune condiţii a eventualelor situaţii de urgenţă, pe durata atenţionărilor meteorologice cu privire la intensificări ale vântului, scăderea temperaturilor. Specialiștii ABAAV acționează conform programelor de exploatare pe timp friguros pentru întreținerea lucrărilor hidrotehnice aflate în administrarea Apelor Române. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, instalaţiile electrice şi hidraulice la barajele și prizele de alimentare cu apă din administrare şi în special instalaţiile de barbotare (acolo unde este cazul). Au fost asigurate materiale necesare pentru funcţionarea grupurilor electrogene și au fost pregătite utilajele de dezăpezire pentru accesul la barajele, prizele de apă și subunitățile ABAAV. La această oră, resursele pentru alimentările cu apă în sistem centralizat sunt asigurate în totalitate, rezerva existentă în acumulări fiind de 485.93 milioane mc.”, se arată în informarea Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.