Miercuri, 9 Mai, la Conacul Goleștilor – Transmiterea Flăcării Centenarului către ACoR

Ziua de 9 Mai are o încărcătură deosebită pentru județul Argeș, dincolo de semnificațiile naționale și internaționale. În această zi celebrăm Ziua Independenței –140 de ani de când ţara noastră şi-a proclamat independenţa (9 mai 1877), Ziua Victoriei – 73 de ani de la victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial (9 mai 1945) și Ziua Europei – în ziua de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus formarea Comunității Europene a Cărbunelui şi Oţelului, redenumită ulterior Comunitatea Europeană şi în final Uniunea Europeană.

Totodată, la 9 mai 1866, Carol I a ajuns la moșia Goleştilor, după 24 de ore de când prinţul călătorea neîntrerupt. Primul său loc de odihnă pe pământ românesc a fost în Argeș, la Conacul Goleștilor. De altfel, aici a și semnat primul act oficial în calitate de şef al statului român, un act de grațiere.

Muzeul Golești a fost ales ca loc de aprindere a Flăcării Centenarului, în data de 23 ianuarie, argumentele ținând atât de rolul familiei Golescu în istoria României, cât și de faptul că în acest muzeu se găsește tronul pe care au stat Regii României, precum și biroul lui Carol I și o caleașcă aparținând Casei Regale.

Deloc întâmplător, miercuri, 9 Mai, ora 9.00, de la Golești Flacăra Centenarului va pleca spre Iași, un gest simbolic ce va fi realizat de Asociația Comunelor din România, urmând a fi depusă în aceeași zi în mai multe localități din țară, pe traseul Argeș – Iași.

Astfel, proiectul Consiliului Județean Argeș – „Flacăra Centenarului” – desfășurat sub egida „Respect pentru Valorile Naționale”, capătă o dimensiune națională, dorința de a aduce omagiul și recunoștința celor care s-au jertfit pentru idealul Unirii și al României Moderne depășind granițele Argeșului.

La eveniment sunt invitați să participe academicieni, regizori și actori emblematici ai cinematografiei românești, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.

Programul evenimentului:

  • Ora 08.30 – 09.00: Primirea invitaților, la Conacul Goleștilor
  • Ora 09.00 – 09.05: Deschiderea evenimentului. Intonarea Imnului Național al României
  • Ora 09.05 – 09.30: Însemnătatea Centenarului Marii Uniri. Alocuțiuni
  • Ora 09.30: Transmiterea Flăcării Centenarului către delegația ACoR
  • Ora 09.35: Moment artistic susținut de Corul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (A.S.C.O.R.) Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.