Miercuri, 11 octombrie 2017, prefectul Emilian Dragnea a participat alături de președintele Consiliului Județean Argeș Dan Manu și alte autorități locale la conferința de presă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Puică Nicolae” al județului Argeș.

Tema principală a evenimentului a fost prezentarea „Analizei activității de Avizare-Autorizare” pentru perioada ianuarie –octombrie 2017.  Inspectorul șef locotenent colonel Olar Bogdan a prezentat cadrul legislativ care trebuie îndeplinit pentru obținerea avizului și autorizației de securitate la incendiu precum și o analiză a controalelor efectuate.

 Astfel în HG 571 din 2016 sunt stipulate categoriile de construcții și amenajări pentru care trebuie obținute avizul și autorizația de securitate la incendiu. Pentru obținerea avizului de securitate la incendiu și a autorizației de securitate la incendiu sunt necesare documentele prevăzute în Ordinul MAI nr. 129/2016 – aprobarea Normelor metodologice privind avizarea și autorizarea de securitate, documente care stau și la baza emiterii autorizației de construcție.

În privința controalelor, în perioada specificată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș, prin Inspecția de Prevenire a efectuat un număr de 1165 controale de fond, tematice și inopinate verificând în teren toate domeniile de activitate. Au fost efectuate controale la 503 instituții, 496 operatori economici, 15 operatori SEVESO, 103 localități, un obiectiv de investiții, 7 obiective hidrotehnice, 36 SVSU, 1 SPSU, 3 obiective cu risc chimic.

O situație deosebită o reprezintă unitățile de învățământ. Din 532 de imobile de învățământ din evidența ISU, 63 au autorizație de securitate la incendiu, 201 imobile nu au această autorizație și 268 imobile nu necesită autorizație de securitate la incendiu. Din cele 201 imobile care nu au autorizație la securitate la incendiu, în urma activității de prevenție desfășurată în teren, s-a constatat că 80 de imobile, dacă realizează lucrări privind cerința de S.I., nu vor necesita obținerea autorizației de securitate la incendiu, rămânând obligatorie pentru 121 de imobile să obțină.

Referitor la prorogarea termenului de obținere al autorizației de securitate la incendiu, conform legii 146/2017 privind aprobarea Ordonanței Guvernul nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care stipulează că ”(2) Beneficiarii care depun până la data de 30 septembrie 2017 documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptați de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.”

Pentru persoanele interesate de necesitatea obținerii actelor administrative și a documentelor necesare pentru eliberarea acestora exista o platformă on-line, sub forma unui ghid practic la adresa http://www.ijsunt.ro/ghid/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.