Ceauşescu avea în plan să dinamiteze centrul istoric al Câmpulungului

ghizdavat 4În urmă cu trei ani, pe atunci la 22 de ani de la Revoluţie, penultimul primar comunist al Câmpulungului, Ion Ghizdavăţ, care a părăsit între tip această lume, dezvăluia realele motive pentru care a fost înlăturat, de Elena Ceauşescu, de la conducerea primăriei Câmpulung cu o lună înainte de Revoluţia din decembrie 1989. Până la interviul din 2012, vreme de 22 de ani, s-a tot speculat că fostul prim secretar Ghizdavăţ a fost demis datorită „mitei” pe care ar fi luat-o pentru repartizarea unor locuinţe, fiind vorba de Blocul A9, cunoscut ca „Blocul Rechinilor” situat în buricul Târgului, în Piaţa Primăriei Câmpulung.
Pentru prima dată, în 2010, Ion Ghizdavăţ a scos la iveală ciorna scrisorii pe care acesta i-a trimis-o lui Nicolae Ceuşescu, în data de 28 noiembrie 1989, cerând să i se facă dreptate. Mai mult de atât Ghizdavăţ ne-a mărturisit că omul care l-a băgat „la apă”, chiar la Elena Ceauşescu, a fost (pe atunci) exsecretar II al primăriei Câmpulung, Gheorghe Mateescu, un personaj care vroia cu orice chip funcţia de prim secretar al Câmpulungului.
La o lună înainte de Revoluţie, în noiembrie 1989, după doi ani la conducerea Câmpulungului, Ion Ghizdavăţ a primit vot de blam cu avertisment şi a fost destituit, cu menţiunea că nu mai are voie să ocupe nici o funcţie de partid sau de stat, acuzat fiind de abuz în serviciu. La scurt timp Revoluţia a şters eventuala anchetă şi a rămas „legenda Blocului Rechinilor”.
La acea vreme toţi cei care primiseră un apartament în „Blocul Rechinilor” au fost audiaţi de o comisie numită de Ceauşescu, stabilindu-se că au fost repartizate corect, prin diverse compartimente ale principalelor instituţii de atunci, precum ARO, Exploatarea Minieră, OCL, etc.

Interviu realizat în februarie 2012 cu Ion Ghizdavăţ

În ce perioadă aţi fost prim secretar al Câmpulungului?
ghizdavat 3Din martie 1987 până în noiembrie 1989. Au fost trei propuşi să fie prim secretari. Pe locul 1 era unul Mateescu, el ar fi trebuit să fie. Tot el pregătise şi masă întinsă când a venit numirea, că se aştepta ca el să fie cel numit prim secretar al Câmpulungului, dar m-au numit pe mine.
Cum de aţi fost numit dumneavoastră?
Ceauşescu m-a ţinut minte de la o vizită a sa de la Cariera Aninoasa, eu eram pe atunci secretar de partid la Mină. Îmi aduc aminte că a trebuit ca în 24 de ore să facem în câmp, la Carieră, o toaletă de lux pentru tovarăşa Elena Ceauşescu, să punem scenă şi să pregătim programul. Dar cu toaleta e de ţinut minte că trebuia să fie cu toate dotările.
Când a fost să fie mutat Gheorghe Oancea prim secretar la Arad, am fost chemaţi trei la Bucureşti, eu, Mateescu şi încă unul de la Piteşti, şi am stat de vorbă cu cei din cabinetul lui Ceauşescu, după care ne-am întors acasă şi am aşteptat.
La câteva zile, la prima oră, am primit un telefon de la conducere şi m-a anunţat să mă prezint la Comitetul Orăşenesc de Partid că s-a convocat plenara. Acolo m-au anunţat că am fost eu numit prim secretar şi nu Mateescu, care aştepta deja cu masa întinsă, de care m-am bucurat eu.
Să ne întoarcem la perioada cât aţi fost prim secretar. Cine controla situaţia la acea vreme?
ghizdavat 2Totul era sub controlul Securităţii, dar totul era în mâna familiei Ceauşescu. Ei ştiau tot. Eu, nu puteam să aflu de la securişti mai nimic. Era Tereş atunci, după care a preluat Motrun. Mai veneau şi îmi trecea pe un caiet câte un nume de colaborator al lor, dar numai din cei care erau membri de partid. Îmi aduc aminte că erau vreo 20 de suflători în oraş, dar numai cei care erau membri de partid.
Vă mai aduceţi aminte unele nume?
Nu, că nu mă interesau prea mult. … (râde!!!) Unul era cumnatul meu (n. red. Nicolae Proca, fost director al Casei de Cultură după Revoluţie şi unul dintre cei care a obţinut certificat de revoluţionar, fiind exclus după liste după ce CNSAS i-a scos la iveală dosarul de fost colaborator).
În perioada cât aţi fost prim secretar a făcut şi Ceauşescu o vizită la ARO. Aţi stat de vorbă cu el atunci?
Da. În luna mai 1987. Chiar am stat de vorbă cu el câteva minute lângă elicopter. Cred că văzuse de sus Câmpulungul, şi mi-a spus că nu îi place şi că trebuie făcută urgent schiţă de sistematizare, că în 1936 arăta mai bine, şi să avem grijă ca ARO să meargă bine. De a doua zi am băgat în lucru macheta pentru sistematizare. În acea perioadă au fost terminate blocurile începute de Oancea în Grui şi Vişoi, s-a modernizat Poşta, ne-am extins cu blocurile de la Pescăreasa şi am făcut Blocul A9 (Rechinilor) în locul Şcolii Tehnice de Cărbuni cu internat, care a fost dinamitată.
Se ştie că subiectul Blocul „Rechinilor” a fost cel care a dus demiterea dumneavoastră. Care a fost adevărul?ghizdavat 1
Gheorghe Mateescu, care ar fi vrut să fie prim secretar, a făcut scrisoare către Elena Ceauşescu. A scris că am furat piatra de Albeşti să fac blocul „Rechinilor”, că am furat dalele de la piaţă tot pentru bloc, că am dat copiilor mei apartamente acolo, că am furat inoxul de la ARO să fac o statuie nevestei în faţa blocului „Rechinilor”. Ca paranteză statuia aia se făcuse pe vremea domnului Giuvelcă de către un arhitect Vasile Rizeanu. Era ţinută ascunsă undeva sub o prelată, la Prototip, în uzină, pentru că dacă se auzea au băgat inoxul într-o statuie era jale mare. Este vorba de Căderea lui Icar, statuia care este şi acum în Piaţă. Şi dacă tot era blocul gata am vorbit cu ei să o punem în Piaţa Primăriei. Nimic nu era adevărat din ce reclama Mateescu, secretar II cu probleme organizatorice în primărie, la Elena Ceauşescu.
Ce s-a întâmplat cu acest Gheorghe Mateescu?
La dus la Piteşti înainte de Revoluţie şi după am auzit că şi-a făcut o gogoşerie la Curtea de Argeş, că de pe acolo era. Acum nu mai ştiu nimic de el! (n. red. la ora actuală este meşter popular la Curtea de Argeş şi îşi aduce aminte cu nostalgie că imediat după Revoluţie a primit oferte de a intra în FSN sau în diverse partide, oferte pe care le-a refuzat, potrivit unui articol apărut anul trecut pe blogul Argeşul de Nord).
Cu alte cuvinte, fără discuţii în urma unei sesizări făcute direct la Elena Ceauşescu aţi fost eliberat din funcţie. Ce s-a mai întâmplat atunci?
A venit o comisie de la Comitetul Central, formată din vreo opt persoane, şi au scotocit beciul casei, că în reclamaţie mai scria că fur piese de la uzină şi montez maşini ARO în beci. Au controlat şi nu au găsit nimic. Nu au mai continuat şi cu alte răutăţi că a venit Revoluţia.
Până la urmă credeţi că Mateescu vroia cu orice chip să vă ia locul?
Nu că nu a fost numit el, ci Ion Dicu, de la Piteşti. Însă şi dacă nu era să fie falsa reclamaţie tot mă schimbau că nu eram de acord cu noua sistematizare de a demola tot centrul, casele vechi de pe Bulevardul Pardon pentru a construi blocuri. După ei trebuia să dispară şi Casa pălărierului Măgeanu, chiar şi turnul Bărăţiei. Totul! Şi să fie construite blocuri. Am fost schimbat pentru că nu am vrut să dinamitez tot centrul vechi al Câmpulungului! Acesta a fost adevăratul motiv, nu scrisoarea trimisă la Elena Ceauşescu!

[wzslider info=”true” lightbox=”true”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.