Actualele reabilitări de străzi aflate în șantierul din centrul istoric neterminate de patru ani ne confruntă cu probleme mari, blocaje care afectează timpul de deplasare. Rezolvarea inedită, de reducere a profilului la nivel de alee a străzilor principale  Negru Vodă și Republicii, nu are suport proiectat urbanistic și vor trebui rezolvate mai întâi problemele legate revenirea la secțiune inițială. 

Parcările insuficiente creează frustrare și haos pe străzi, contribuind la congestionare. Străzile Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu nu fac față și nu vor face nici în viitor, solicitărilor de trafic, mai ales în timpul dimineții când încep școlile și programul tuturor. Este propusă prin PUG de peste 20 de ani o arteră de circulație cu două benzi paralelă cu Râul Târgului ce trebuie construită pentru descongestionarea centrului cu racorduri în rețeaua rutieră în zona Matrițe și spre sud Zlatian.

Între timp trotuare trebuie adecvate, trecerile de pietoni bine marcate și semafoare corect reglate deoarece sunt esențiale pentru protejarea pietonilor, în special a copiilor și a persoanelor în vârstă.

O infrastructură rutieră bine planificată face ca timpul petrecut în trafic să poată fi redus considerabil și să fie folosit pentru alte activități zilnice.

Câmpulungul este lung și sunt necesare dublări ale circulațiilor longitudinale existente. Pe malul estic al Râului Târgului există doar o singură arteră Alexandrescu – Mihalache – Brătianu – Alexandru cel Bun – Cuza Vodă ce este folosită și pentru tranzitul greu. E nevoie de dublarea acesteia pe diferite segmente folosind prevederile PUG și rezervele păstrate cu interdicție de construire în ultimii 20 de ani.

Legătura cu zona Calea Pietroasă ce s-a dezvoltat mult în ultima vreme trebuie conformată traficului actual. Și cartierul Mărcuș are prevăzută o a doua cale de acces dinspre zona sudică, din Șoseaua Națională. Cartierul Vișoi are posibilități de amenajare a unor alei, puțin folosite astăzi. Din cartierul Grui există drumuri vechi ce coboară dealul care pot fi amenajate și redate circulației.

In actuala administrație, pe timpul guvernării USR, Câmpulungul a pierdut Drumul Expres E573 din care făcea inițial parte ca destinație între Pitești Brașov. Parlamentarii USR spun în interviul din anul 2021 că nu au bani pentru Câmpulung. Ni se oferă doar varianta unei centuri ocolitoare care să aibă legătură doar în zona nordică, spre Holcim, cu nou proiectatul drum expres…

Nici variantele de tranzit licitate nu sunt date spre proiectare conform reglementărilor de urbanism în vigoare, ci după trasee inventate de nespecialiști, fără a avea la bază nici un suport.

O centură ocolitoare ce îmbunătățește fluxul de trafic în zonele urbane trebuie să fie o infrastructură bine proiectată pentru a oferi flexibilitate adaptându-se la prognozele viitoare de transport și la dezvoltarea urbană aplicată geografiei locului.

În acest sens vom organiza sesiuni de consultare publică pentru a implica cetățenii în procesul de planificare și pentru a asigura că nevoile și preocupările lor sunt luate în considerare.

Este necesar a se menține o transparență totală în toate etapele proiectelor de infrastructură, asigurându-ne că resursele sunt utilizate eficient și responsabil, pentru a nu se mai ajunge la blocajele de trafic la care am fost martori în ultimii 4 ani.

Doctoratul în urbanism mă face azi doctor de străzi și orașe, iar prezenta mea în Consiliul Local este benefică pentru a consilia în această perioadă când se vor lua astfel de decizii de dezvoltare.

Cu optimism, arh. Anca Mihaela Coșa,

candidat independent pentru Consiliul Local al Municipiului Câmpulung

Comandat de ANCA MIHAELA COȘA, candidat independent la Consiliul Local Câmpulung. CMF 24240823  – Publicat de XDAS RO SRL în www.ziarexclusiv.info

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.