Zece carolişti de 10 la Haga!

Semne bune anul are pentru caroliști… „am învățat despre toleranță, organizare, respect, comunicare, iubire de țară, schimbare și viitor… . Am descoperit culturi noi, tradiții noi și mai ales, oameni minunați, adolescenți ca și mine, cu care împart aceeași dorință: dorința de a schimba ceva în lume!”.

În perioada 11-18 ianuarie 2019, la invitația Fundației Olanda – Romania, la Haga, mai mulţi tineri români, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung, au participat activ în proiectul internațional „Postcards with Stereotypes”.

„În program au participat peste 40 de tineri din 5 țări: Polonia, Olanda, Scoția, Rusia și România. Activitatea face parte dintr-o serie lungă de schimburi de experiență, inițiate încă din anul 2001 de Fundația Olanda – România, la care școala noastră a fost mereu prezentă.

Anul acesta au participat elevii: Miruna Avram, Maria Coșa, Teodora Negescu, Octavian Palade, Ana-Maria Păun, Măriuca Popescu, Petruț Rizea, Nicoleta Șestacov, Ariana Tămaș, Cătălina Vlad şi profesorul însoțitor Coralia Palade.

Unul dintre obiectivele proiectului a fost să-i familiarizeze pe tineri cu alte culturi, punându-se accent pe modul în care iau naștere stereotipurile și prejudecățile, dar și pe metodele de bază prin care discriminarea generată de acestea poate fi combătută.

La finalul proiectului, concluzia participanților a fost similară: „Suntem toți la fel!”. Acesta este de altfel și titlul unui articol publicat în ziarul olandez „De Posthoorn”.

Păreri ale tinerilor noștri participanți în acest proiect la Haga…

***Ariana Tămaș: „M-am înscris în acest proiect din dorința de a comunica și de a cunoaște oameni, însă nu îmi imaginam ce experiență specială va deveni pentru mine. În această săptămână am învățat atât despre culturile și istoria celorlalți, cât și despre propria țară și cumva am reușit să îmi identific propria identitate descoperindu-le pe ale altora. Aș spune că acest tip de experiență este “vitala” în perioada adolescenței fiindcă am schimbat opinii și am învățat despre toleranță, organizare, respect, comunicare, iubire de țară, schimbare și viitor”.

***Miruna Avram: „Am relaționat foarte frumos cu colegii noștri, promiţându-ne să păstrăm și în continuare legătura cu ei. Datorită acestui proiect ne-am stabilit noi idealuri și dorința de a ne întoarce în Olanda, cât și dorința de a participa la cât mai multe proiecte cu scop educativ care modelează într-un mod special modul de a privi către viitor”.

***Maria Coșa: „Mi-a plăcut foarte mult acest proiect. Am avut ocazia să cunosc oameni minunați, să leg prietenii, să învăț lucruri noi și să rămân cu niște amintiri frumoase pentru toată viața mea”.

***Octavian Palade: „Am avut parte de o experiență minunată. Faptul că am cunoscut persoane noi și am participat la activități culturale, precum și la conferințe legate de problemele actuale ale Europei, alături de elevi din alte țări europene, m-a determinat să îmi creez un alt punct de vedere asupra spațiului european, și totodată să înțeleg din mai multe perspective problemele cu care se confruntă continentul nostru”.

***Măriuca Popescu: „Plecarea în Olanda a reprezentat pentru mine o experiență minunată, o călătorie prin care am reușit să cunosc mult mai bine lumea din jurul meu și mai ales, să îmi cunosc țara și identitatea. Am descoperit culturi noi, tradiții noi și mai ales, oameni minunați, adolescenți ca și mine, cu care împart aceeași dorință: dorința de a schimba ceva în lume!”.

***Petruț Rizea: „A fost ca o gură de aer proaspăt… A fost o săptămână lungă, dar în contradictoriu și una foarte scurtă. Am învățat cât de diferiți putem să fim și că în ciuda acestui fapt ne completăm perfect unul pe celălalt. Proiectul acesta m-a învățat cum doar o săptămână din viața ta îți poate schimba și influența viața. Proiectul acesta a fost ca o sursă de convingeri și aprobări ale aspirațiilor mele în ceea ce privește existența noastră. M-am regăsit odată cu această experiență pe mine însumi și m-am convins de ce pot fi capabil. Comunicarea este esențială, cu siguranță, și a reprezentat unealta de bază a mea ți a colegilor mei. Am cunoscut oameni deschiși, fără prejudecăți care își asumă fiecare lucru făcut, cu zâmbetul pe buze”.

*** Cătălina Vlad: „Experiența din Olanda a fost unică, interesantă și m-a făcut să realizez că adolescenții din alte țări au multe lucruri în comun cu noi și chiar am rămas prieteni cu unii dintre ei. Grupul nostru a fost foarte unit și am reuşit să organizăm cea mai frumoasă seară tradițională. Este o experiență pe care toți ar trebui să o încerce”.”, este prezentarea făcută pe pagina Colegiului câmpulungean.

Sursa text şi foto – Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.