Video! Viceprimarul Mărgărin Blidaru a fost declarat incompatibil, deşi există legi ce susţin contrariul!

În această dimineaţă, Agenția Națională de Integritate a anunţat, oficial, că a constatat starea de incompatibilitate în cazul a 3 aleși locali printre care se numără şi viceprimarul municipiului Câmpulung Mărgărin Şerban Blidaru (PSD).

A.N.I. precizând ca motiv al incompatibilităţii faptul că, în perioada 24 iunie 2016 – 28 septembrie 2017,  viceprimarul Blidaru „a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administrație al Școlii de Muzică Câmpulung, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

  • art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice […]”;
  • art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.”, se mai arată în comunicatul Agenţiei Naționale de Integritate.

În replică, juriştii din cadrul primăriei Câmpulung spun că există legi ce contrazic Legea după care ANI a declarat incompatibilitatea viceprimarului (Legea nr. 161/2003). Chiar şi în trecut, respectiv anul 2012, inclusiv fostul primar Călin Andrei, dar şi actualul primar Liviu Ţâroiu, pe atunci viceprimar, au deţinut calitatea de reprezentanţi ai Consiliului Local în cadrul unor consilii de administraţie.

Ghidul legislativ al juriştilor din primărie fiind cel dat de articolele de lege din Legea Educaţiei (Legea 1/2011 actualizată în 2018 art. 96) în care se prevede clar că din consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ pot face parte primarul  sau  un reprezentant al primarului, precum şi unul până la trei consilieri locali, în calitate de reprezentanţi ai Consiliului Local.

Potrivit datelor prin HCL nr. 5 din 24 iunie 2016 Mărgărin Şerban Blidaru a fost ales viceprimar al municipiului rămânând totodată cu statutul de consilier local, având în continuare drept de vot ca şi consilier local. Prin HCL nr. 18 din 28 iulie 2016 a fost desemnat reprezentant al Consiliului Local Câmpulung în cadrul Consiliul de Administrație al Școlii de Muzică Câmpulung.

Prin HCL nr. 105 din 28 septembrie 2017 la cererea sa, Mărgărin Şerban Blidaru este înlocuit

în Consiliul de Administraţie al Şcolii de Muzică cu un alt consilier local, Marin Stanciu.

Perioada în care se presupune că ar fi fost incompatibil, după Legea 161/2003 citată de ANI, fiind de fapt 28 iulie 2016 – 28 septembrie 2017.

Viceprimarul va ataca decizia în instanţă, astfel încât rămâne de văzut ce lege va rămâne în picioare privind şi pe viitor desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local în cadrul consiliilor de administraţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.