Un tânăr muscelean a ajuns în culisele Guvernului sprijinit doar de propria voinţă

Robert Lăzăroiu – câmpulungeanul care şi-a petrecut vacanţa la … Guvern

Robert Lazaroiu 3Câmpulungeanul Robert – Iulian Lăzăroiu, în vârstă de 21 ani, este absolvent al Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, actual student în anul al III-lea la Facultatea de Drept și Științe Administrative, din cadrul Universităţii Pitești. Robert se numără printre puţinii tineri argeşeni ce au ajuns să participe la programul guvernamental Internship. Un program de practică în cadrul a 72 de instituţii centrale, la care, în acest an, au participat 300 de tineri studenţi sau absolvenţi cu vârsta de până la 25 ani.
Într-un amplu interviu acordat pentru ZiarExclusiv, Robert Lăzăroiu dezvăluie culisele Guvernului.

Cum ai ajuns la Internship Guvernul României?Robert Lazaroiu in prezidiul Camerei Deputatilor
Sunt genul de persoană căreia nu-i place să se informeze dintr-o singură sursă, tocmai de aceea urmăresc cu atenție site-urile și paginile de Facebook oficiale ale autorităților administrației, atât centrale cât și locale, dar și ale persoanelor ce exercită o funcție publică. Astfel, în primăvara acestui an, prin luna aprilie, am văzut pe site-ul Guvernului României o informație referitoare la un internship ce o să se desfășoare atât în cadrul acestuia, cât și în cadrul ministerelor, iar perioada celor două luni de înscrieri tocmai începuse. Mi s-a părut o oportunitate extraordinară de a vedea din interior modul cum funcționează administrația publică centrală și tocmai de aceea am decis să mă înscriu. Menționez faptul că nu este o simplă înscriere on-line, formularul de înscriere are multe criterii ce urmează să departajeze foarte strict aplicanții, o parte din acestea fiind rezultatele foarte bune la facultate, recomandare din partea cadrelor universitare, Robert Lazaroiu in Parlament 2inițiative legislative ce pot fi propuse și nu numai. Din cei 3600 de aplicanți pentru internship, m-am regăsit printre cei 800 care au intrat în seria interviurilor, iar în luna iulie am fost informat telefonic de la Cancelaria Primului-Ministrului că sunt unul dintre cei 300 de tineri ce vor participa în perioada iulie-septembrie în cadrul programului internship. Concurența a fost foarte mare, a fost un concurs între 3.600 de candidați pentru 300 de locuri, practic 12 persoane pe un loc, tocmai de aceea am fost foarte bucuros de vestea primită.
Cum ți s-a părut activitatea de acolo?
Eu mi-am desfășurat stagiul de internship în cadrul Oficiului Responsabilului cu Protecția Datelor Personale al Ministerului Afacerilor Interne, programul meu era la fel ca și al oricărui angajat de acolo, de luni până vineri în intervalul orar 8:00-16:00, iar activitățile mele erau întocmai ca ale celorlalți angajați, cu excepția accesului la informații strict secrete, cât și la procedura administrativă ce cade sub imperiul acestora. Robert Lazaroiu la Guvern 2
Până să particip la acest proiect aveam altă părere despre tot ceea ce înseamnă activitatea Guvernului și a ministerelor, acea părere formată de presă pe care probabil o avem cu toții. Vreau să spun că există, după cum spune, lucruri care nu merg bine în cadrul acestora, însă sunt și multe alte lucruri care merg foarte bine, însă despre care nu vorbește nimeni, deoarece acestea probabil nu ”vând” bine presei de scandal și există o oarecare tendință de a generaliza doar după o simplă aparență. Văzut din interior, pot spune că sunt mulți oameni care își fac treaba conștiincios, despre care probabil nu o să afle lumea vreodată, deoarece în presă apar doar oamenii de la conducere, iar în urma comportamentului și prestației acestora sunt criticați toți angajații din subordine care își îndeplinesc atribuțiile așa cum trebuie. Robert Lazaroiu
În afară de activitățile zilnice, de 8 ore, pe care le aveam, săptămânal erau organizate întâlniri informale cu diverși miniștrii, ambasadori și specialiști în care am discutat pe diverse teme de actualitate la momentul respectiv și nu numai. Am avut onoarea de a-i cunoaște personal pe doi dintre oamenii pe care îi admiram foarte mult, încă de dinainte de participarea la internship, și anume domnul secretar de stat în M.A.I., Raed Arafat, și ministrul afacerilor externe la momentul respectiv, domnul Bogdan Aurescu, dar și alte personalități precum: însărcinatul cu afaceri în România al Statelor Unite al Americii, Dean Thompson; președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea; Primul-Ministru, Victor Ponta; reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu; președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Pe lângă toate aceste experiențe profesionale, doresc să menționez că prieteniile legate cu ceilalți studenți participanți, din toate colțurile țării, cât și din străinătate, reprezintă un motiv important pentru care pot afirma că această minunată experiență a adus multe lucruri pozitive în viața mea și cred că aceste prietenii făcute pe timpul internshipului vor reprezenta legături pe viață între noi.

„Nu beneficiez de pile şi relaţii!”campulungeanul Robert Lazaroiu (1)

La ce proiecte ai mai participat de la încheierea internshipului până în acest moment, ce carieră dorești să urmezi și dacă pe viitor intenționezi să te implici și politic?
După experiența din cadrul executivului, am dorit să mă implic și în cadrul puterii legislative, tocmai de aceea între timp am participat la simularea Comisiei de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, în calitate de euro-parlamentar și la alte două simulări, ca și deputat, ale Parlamentului României, având în componență de aproximativ 150 de tineri studenți, luând parte la lucrările din cadrul Comisiei de drepturile omului, culte, problemele minorităților naționale și egalitate de șanse și a Comisiei învățământ, știință, tineret și sport. Din luna noiembrie a acestui an fac parte și dintr-o organizație de studenți recunoscută la nivel internațional, și anume AIESEC (Pitești).campulungeanul Robert Lazaroiu (3)
Încă nu sunt decis ce profesie o să urmez, însă cert este faptul că mi-ar face o deosebită plăcere să mă întorc ca și angajat în cadrul unui minister, sau poate de ce nu, chiar în cadrul Guvernului României, însă cred că mai am multe lucruri de învățat până atunci. Nu ascund faptul că după toate aceste proiecte la care am participat în ultimul an și după tot efortul depus în tot acest timp, pentru că nu este deloc ușor să participi la astfel de activități, există diverse persoane care mă cataloghează ca pe unul susținut ”de la spate” de către cineva sau de vreun partid. Țin să dezamăgesc pe această cale pe orice persoană care crede astfel de lucruri, deoarece singurele persoane care mă susțin sunt mama și bunicul meu, tata din păcate n-a mai reușit să trăiască să se bucure de lucrurile pe care le fac, doar mama știe eforturile pe care le face să mă țină în facultate și să-mi ofere un trai decent, nu beneficiez de ”pile și relaţii” așa cum se poate specula, iar tot ceea ce am făcut a fost să-mi folosesc timpul și într-un mod mai productiv. Țin să precizez însă faptul că nu fac nimic atât de remarcabil, sunt mult mai mulți tineri care au activități și mai importante, mult mai bine pregătiți ca mine, poate că vreo comparație nici nu și-ar avea vreun sens, însă nimeni nu are interesul să-i promoveze astfel încât să persiste în continuare sentimentul că tinerii nu fac nimic folositor în ziua de astăzi și că tot ceea ce fac e să-și petreacă timpul pe internet, ceea ce nu-i adevărat.
Mi-ar plăcea ca pe viitor să ajut generațiile de tineri ce vor urma, să promovez și să sprijin dezvoltarea acestora, deoarece tinerii care vin din urma beneficiază de o inteligență nativă pe care poate generația mea nu o are, iar ei vor fi cei care peste un anumit timp vor fi la conducerea țării, iar dacă nu avem oameni pregătiți în fiecare domeniu vom continua să ne plângem de milă.
Nu exclud pe viitor o implicare politică, deoarece ca orice persoană din România și eu cred că este necesară o schimbare a clasei politice, pentru că este nevoie de oameni care să reprezinte cu adevărat interesele cetățeanului de rând, nu pe cele personale, iar oportunitatea de a face ceva în folosul cetățeanului mă poate motiva să am o astfel de implicare.
Ascultându-l mi-am dat seama că Muscelul are tineri de valoare, tineri cu speranţe, tineri care se pot implica, chiar, şi în viaţa politică pentru a face ceva bun. Nu putem decât să-i dorim, şi noi, succes în continuare şi să aibă parte de realizarea tuturor viselor şi aspiraţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.