Omul de afaceri Bogdan Gîlculescu, proprietarul Pensiunii – Restaurant „Casa Cristina” din Câmpulung este autorul unui nou volum cu şi despre crucile din Câmpulung.

Volumul „Nelinişti din piatră” va fi lansat vineri, 20 aprilie 2018, la ora 15.30, în Amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, în cadrul evenimentului „Centenarul Unirii tuturor românilor”.

Autorul a avut ca muză povestea celor 39 de cruci votive, cioplite în piatră de Albeşti ce au dat municipiului numele de „Câmpulung – localitatea Crucilor de Piatră”.

„Câmpulungul a cunoscut largi perioade de prosperitate, datorită privilegiilor de care s-au bucurat locuitorii săi, precum şi traficului intens de mărfuri. Crucile Jurământului sunt cele mai importante dintre documentele medievale care există în Câmpulung

Caz unic în ţara noastră, în această localitate argeşeană, timp de patru veacuri, 15 generaţii de moşi şi strămoşi s-au înveşnicit durând în calcar de Albeşti 39 de cruci votive “întru ruga şi lauda acelora care, greşind, proslăvesc cinstirea crucii”, cum plastic şi sugestiv mărturiseşte textul de pe crucea aflată astăzi în curtea Şcolii Generale Nr. 5, înălţată la 12 martie 1615, “în zilele lui Io Radu Voievod, prin milostivirea robilor lui Dumnezeu Stanciu şi Stanca şi Frăţilă şi Ivanca şi Gherghina Ivan…”

În urma cercetărilor efectuate în decursul lunilor iulie, august 2014 și martie 2018 pe teritoriul orașului Câmpulung Muscel au fost identificate un număr de 34 de cruci din piatră realizate din calcar numulitic de Albești de către meșterii pietrari din zonă, crucile votive fiind ridicate în vechile cartiere ale orașului, fiind mutate ulterior odată cu modernizarea urbei.

Din cele 34 de cruci, un număr de 17 sunt identificate în jurul bisericilor, una se află în curtea Muzeului Municipal Câmpulung, cea mai importantă se află încastrată în fosta casă a arhitectului D. I. Berechet fiind numită ,,Crucea Jurământului”, o alta numită ,,Crucea Pârgarilor” se află amplasată în Piața Centrală a orașului, iar celelalte se află prin cartierele orașului la intersecțiile străzilor.”, se arată într-o scurtă descriere documentară a Muzeului Municipal Câmpulung. Descriere care, în urma solicitării ziarului nostru, ne-a fost pusă la dispoziţie de către managerul Alexandru Oprea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.