Marţi, 24 aprilie a.c., au fost dezbătute cele câteva puncte de pe ordinea de zi a şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor SC Edilul CGA SA. O şedinţă desfăşurată, ca de obicei, cu uşile închise, departe de ochii şi urechile reprezentanţilor mass media locale.

„La AGA nu ţinem presa, că aici ne mai certăm, ne mai…. După şedinţă se poate ţine o conferinţă de presă unde să se spună ce a fost şi cu asta basta!”, a fost scuza primarului Liviu Ţâroiu cu privire la faptul că nu a dorit prezenţa jurnaliştilor la şedinţa AGA a SC Edilul CGA SA.

Punctul cu numărul patru, privind repartizarea profitului net pentru anul 2017, a stârnit hohote de râs printre participanţii la şedinţă, cu unele comentarii, precum „Stai măi liniştit că nu e presa!”, a spus primarul. „E pe Big (n.red. magazinul de vizavi de primărie), presa!”, l-a completat un consilier local.

Pe scurt, după rocada de la vârful societăţii prin care Mihai Vasilescu a devenit director general, iar Melania Voinescu administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, s-a pus în discuţie ordinea de zi. Cu menţiunea că şi postul de director economic a fost ocupat de către Adrian Cartaleanu, cel care a înlocuit-o pe Victoria Creţu, care a ieşit la pensie.

Şi chiar dacă presa nu a avut acces direct la şedinţa AGA unde s-au prezentat problemele societăţii câmpulungene prestatoare de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare, principalele subiecte au fost aflate. Probabil şi pentru că jurnaliştii au stat pe… Big, aşa cum a precizat un consilier local.

Unul dintre punctele discutate şi supuse aprobării a fost şi cel privind profitul anului 2017. În urma votului acţionarilor 50 la sută din profitul anului 2017 (puţin peste patru miliarde de lei vechi) reprezintă dividende pentru cei doi acţionari (Consiliul Local Câmpulung şi Gheorghe Văsîi). Restul de 50 la sută din profit se duce pe fondul de salarii şi diferenţa pentru fondul de dezvoltare.

Spre final, cele mai aprinse discuţii au fost legate de problema achiziţionării pachetului de acţiuni (31%) de la firma deţinută de Gheorghe Văsîi, SC Financiar Urban SRL

De amintit fiind că, în luna august a anului 2017, comisia numită de Consiliul Local al municipiului Câmpulung a procedat la negocierea preţului unei acţiuni la SC Edilul CGA SA pornind de la preţul unei acţiuni stabilit prin raportul de evaluare. Pe atunci, din partea SC Financiar Urban SRL au participat Gheorghe Văsîi – acţionar SC Financiar Urban SRL şi Constantin Niţu – Director SC Financiar Urban SRL.

În urma negocierii a rezultat un preţ per acţiune de 1,1802 lei şi per pachet de acţiuni de 3.340.046,25 lei. Sumă aprobată şi de aleşii locali.

Numai că, din acel moment şi până în prezent „negocierile” dintre societatea câmpulungeană şi Consiliul Local s-au mutat în instanţa de judecată, deoarece nu s-a înţeles cine trebuie să facă tranzacţia şi să semneze actul de vânzarea – cumpărare a acţiunilor pe care Văsîi, încă, le deţine la Edilul CGA SA. Lucru ce a dus şi marţi, 24 aprilie 2018, la o serie de discuţii contradictorii în cadrul AGA de la Edilul CGA SA. Asta, pentru că instanţa a respins acţiunea făcută împotriva Consiliului Local Câmpulung în cazul „cine semnează de cumpărarea pachetului de acţiuni deţinute de Văsîi” şi ar trebui să facă recurs. Aşa s-a ajuns ca cei de la Edilul CGA să ceară aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor în această privinţă. Cu toate că un vot „pentru” în cadrul AGA ar însemna ca aleşii locali să fie de acord cu un proces împotriva lor.

Iţele sunt destul de încâlcite existând şi voci care reclamă preţul stabilit, de 3.340.046,25 lei, ca fiind mult prea mare, iar de aici şi anumite reticenţe în a se semna actul prin care Consiliul Local al municipiului Câmpulung să redevină unic acţionar al SC Edilul CGA SA.

Consiliul Local a decis ca SC Edilul CGA SA Câmpulung să achiziţioneze pachetul de acţiuni deţinut de firma lui Văsîi, iar instanţa pare să fie de acord cu decizia iniţială a aleşilor locali. Cu toate acestea, Edilul CGA vrea în continuare proces, încercând să se folosească de un alt vot al consilierilor locali, ceea ce ar însemna un proces al aleşilor locali contra aleşilor locali.

Interesant că nu a existat nici un proces şi nici nu au fost discuţii atunci când acţiunile i-au fost vândute lui Gheorghe Văsîi, deşi la ora când SC Financiar Urban SRL a cumpărat o parte din Edilul CGA SA parte a societăţii era şi gunoiul. O afacere preluată efectiv de SC Financiar Urban SRL, firma care se foloseşte de serviciile primăriei Câmpulung pentru a-şi derula afacerea cu ridicarea gunoiului prin binecunoscuta taxă de salubritate.

Mai exact taxa specială de colectare, transport şi depozitare gunoi menajer pe care din luna februarie a anului 2017, o strânge primăria în numele societăţii lui Gheorghe Văsîi. Societate care nu plăteşte casierii primăriei pentru astfel de servicii, ci doar îşi ia partea folosindu-se de serviciile primăriei, pentru un serviciu ce cândva a fost al primăriei.

Pe foarte scurt, la finele lui 2007, firma piteşteană Financiar Urban SRL, deţinută de Gheorghe Văsâi, a cumpărat 31% din totalul acţiunilor SC Edilul CGA SA, achiziţionând 2.830.068 de acţiuni, în valoare de 2.384.956 lei, aproximativ 1.000.000 de dolari.

La ora actuală, Văsâi vinde acelaşi număr de acţiuni (2.830.068) la preţul de 3.340.046,25 lei, deşi s-a „evaporat” în proprietatea sa partea din societate ce se ocupă de colectarea gunoiului.

Multe semne de întrebare care nu trebuie să-şi găsească răspunsul, un bun motiv pentru care presa nici nu trebuie să audă ceea ce se discută în spatele uşilor închise ale şedinţelor AGA a SC Edilul CGA SA.

Mai mult ca sigur interesele unora şi ale altora sunt destul de mari în privinţa unei societăţi care-n pofida tuturor problemelor, legate de restanţele la încasările facturilor şi de reţelele din „1900 toamna”, merge pe profit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.