„Proces penal internaţional” la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung

ZiarExclusiv a făcut cunoscută povestea celor opt carolişti care au ajuns să Colegiul National Pedagogic Carol I Campulungcunoască dreptul internaţional din pasiune, reprezentând România la International Moot Court de la Haga – Olanda.
„Echipa de aur” a Colegiului Naţional Pedagogic Carol I din Câmpulung, formată din Horia Bârloiu – cls. a IX-a A, Vlad George Popescu – cls. a IX-a C, Nelly Ioana Butoi – cls. a X-a A, Luiza Maria Șofri-Duțescu – cls. a X-a C, Ciprian Boboc – cls. a XI-a B, Mălina Nicoleta Oprișoiu – cls. a XI-a B, Mihail Șofri -Duțescu – cls. a XI-a C, Alice Ioana Lupașcu – cls. a XII-a A, au participat la unul dintre cele mai importante concursuri destinate cu precădere studenţilor cu specializare în drept penal internaţional.
Tinerii au fost îndrumaţi îndeaproape de profesoara de limba engleză Laura Robe şi sprijiniţi pe partea de materie juridică de avocata Brînduşa Popescu.
Pasionaţi de drept, dar şi împinşi de ambiţia Colegiul National Pedagogic Carol I Campulung (37)de a fi cei mai buni nu numai la nivel local şi naţional, cei opt carolişti au ajuns să reprezinte cu cinste nu numai Câmpulungul, ci România.
Fiind de amintit că liceenii câmpulungeni au ajuns la Haga după ce au câştigat primul loc la „Baltic Moot Court Competition Gdynia 2015”, ce s-a desfăşurat în Polonia, în perioada 24 – 30 mai 2015.
Revenind la ultimul concurs, putem spune că tinerii nu au mai ocupat primul loc, însă s-au ales cu o experienţă unică în viaţă reuşind să fie nu numai cei mai buni din Europa, dar şi cei buni dintre cei mai buni din întreaga lume.
La revenirea în ţară, conducerea Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” i-a prezentat într-un cadru inedit, prin încercarea de a reda una din scenele concursului la care au participat, cu sprijinul Fundaţiei Olanda – România, a cărei preşedintă este fosta absolventă a şcolii muscelene Cristina Cristescu. Mai exact, simularea unui proces penal internaţional, în care caroliştii au fost împărţiţi în două echipe, respectiv apărare şi atac, avocata Brînduşa Popescu jucând rolul judecătorului.
Aşa după cum au precizat atât avocatul Brînduşa Popescu, cât şi profesoara Laura Robe, cei opt carolişti au trecut printr-o competiţie extrem de dificilă, în cadrul căreia au avut de parcurs opt probe, atât ca procurori, cât şi ca apărători. Colegiul National Pedagogic Carol I Campulung (8)
„Elevilor noştri li s-a recomandat să studieze dreptul pentru că sunt talentaţi. Toate aceste încurajări au venit din partea unor judecători care au dat sentinţe extrem importante pentru jurisprudenţa internaţională. Trebuie să menţionez că ceilalţi concurenţi învăţau în şcoli cu predare în limba engleză, unii fiind chiar vorbitori nativi”, a precizat Laura Robe.
În timp ce avocata Brînduşa Popescu a completat că se declară fericită că a avut posibilitatea să împărtăşească cu elevii de la „Carol I” această experienţă, dar şi că a putut să le insufle pasiunea pentru justiţie.
„Curtea Penală Internaţională are un statut de instanţă globală care trebuie să-i identifice pe cei vinovaţi de crime de război şi de crime împotriva umanităţii şi să le aplice pedepsele corespunzătoare. Eu sunt foarte mândră de această echipă, şi dumneavoastră ar trebui să fiţi mândri.”, a subliniat avocata.

[wzslider info=”true” lightbox=”true”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.