”Priviri în trecut” la Muzeul Municipal Câmpulung

Muzeul Municipal Câmpulung Muscel anunță deschiderea unei noi expoziții temporare și vă invită să aruncați o privire în trecut.

Expoziția de artă vizuală ”Priviri în trecut” este deschisă în cadrul Secției de Istorie și Artă Plastică începând cu data de 20 ianuarie 2023 și aduce în atenția publicului vizitator fotografii din perioada interbelică, cărți poștale și tablouri ce ilustrează evoluția stilurilor arhitecturale specifice secolului XX: neoclasic și neoromânesc.

Municipiul Câmpulung beneficiază de un tezaur arhitectural bine conservat, mărturie a importanței sale istorice și edilitare deosebite. Patrimoniul construit al orașului Câmpulung este reprezentat în Lista Monumentelor Istorice prin 151 de poziții reprezentând monumente de arheologie, arhitectură, for public și memorial între care o vastă zonă istorică protejată – situl urban.

Câmpulungul este printre cele mai vechi așezări urbane ale Țării Românești, fiind atestat documentar la 1300 prin intermediul lespedei tombale a comitelui Laurențiu de Longo Campo.

Pentru o scurtă  perioadă a deținut și statutul de reședință domnească a primilor domni din dinastia Basarabilor.

Era localizat pe vechiul drum comercial dintre Valahia și orașele săsești ale Transilvaniei, parte din artera comercială care în Evul Mediu lega Europa Centrală de piețele din Constantinopol și Orientul Apropiat. Bogata tradiție culturală a comunităților locale și așezarea geografică favorabilă din punct vedere al dezvoltării economice au produs o frumoasă arhitectură istorică ce poate fi remarcată datorită vilelor aristocratice ce au aparținut personalităților marcante ale orașului.

Situl urban ” Orașul istoric Câmpulung”, înscris în lista monumentelor istorice cod LMI AG-II-s-A-13545, este unul dintre cele mai valoroase nuclee urbane istorice din țară. În situl urban ”Orașul istoric Câmpulung”, sunt circa 1450 de imobile, dintre care 96 sunt monumente istorice înscrise în Lista monumentelor istorice:

  • 10 ansambluri de arhitectură, dintre care 5 de grupă valorică A și 5 de grupă valorică B;
  • 66 monumente istorice de arhitectură, dintre care 4 grupă valorică A și 62 de grupă valorică B;
  • 1 monumente de for public de grupă valorică B;
  • 19 monumente istorice memorial/funerare, dintre care 15 de grupă valorică A și 4 de grupă valorică B.
Program de vizitare:
Marți – Duminică, între orele 09.00 – 17.00
Taxă de vizitare:
3 lei – elevi, studenți și pensionari;
6 lei – adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.