După mai bine de un an de la preluarea mandatului de primar, Elena Lăsconi trage un nou semnal de alarmă vizavi de sutele de tone de ”cianuri” abandonate pe fosta platformă ARO Câmpulung, actuala proprietate a companiei Landmark Management deținută de Nicolae Christopher Rațiu.

Cum se vorbește din nou de apariția unui Parc Industrial, unica problemă o reprezintă cele circa 1600 tone de deșeuri periculoase și nepericuloase depozitate într-o hală din incinta Landmark Management.

Primarul municipiului Câmpulung a promis încă din campania electorală că o să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a dezamorsa ”bomba ecologică”, dar ițele sunt extrem de încâlcite în condițiile în care proprietarul deșeurilor, firma Global Eco Center, se află în pragul celei de-a doua etape a procedurii de insolvență, respectiv faliment.

2 octombrie 2013 – o parte din cele 3270 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase

De amintit că totul a pornit în data de 02 octombrie 2013, când o parte din hala închiriată, de la Landmark Management, de către firma ieşeană SC Global Eco Center SRL, a luat foc. Atunci s-a aflat de pericolul de la fosta uzină ARO Câmpulung, în momentul în care flăcările au distrus mai multe tone de uleiuri uzate şi filtre și numai o minune a făcut ca incendiul să nu se extindă la deșeurile considerate a fi extrem de periculoase. La acea dată existând pe platformă 3270 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase plus alte  204 tone de şlamuri galvanice (deşeuri periculoase ce conţin şi cantităţi importante de cianuri) provenite din două bazine ce au fost îngropate în pământ, deasupra pânzei freatice şi care au fost descoperite de proprietar după cumpărarea fostei uzine câmpulungene de la S.C. Lichidari Info Consult SRL, reprezentată prin Gheorghe Banu.

Imediat după stingerea incendiului din 2 octombrie 2013

De atunci, atât primăria municipiului Câmpulung, cât și proprietarul platformei, firma lui Nicolae Raţiu, au tot făcut demersuri încercând să scoată din Câmpulung tonele de deșeuri.

Actual, la aproape nouă ani de la incident, 1600 tone de deșeuri sunt încă pe platforma deținută de Landmark Management.

De subliniat este și faptul că deșeurile au ajuns pe teritoriul municipiului Câmpulung după ce Landmark Management, a contractat firma SC Global Eco Center SRL pentru neutralizarea deşeurilor primite odată cu activele de la ARO.

”CÂMPULUNGENII AU DREPTUL SĂ TRĂIASCĂ ÎN SIGURANȚĂ! AUTORITĂȚILE STATULUI AU OBLIGAȚIA SĂ LE ASIGURE ACEST DREPT!

PÂNĂ ACUM NU ȘI-AU FĂCUT TREABA. SEMNEAZĂ PETIȚIA DE ORIUNDE AI FI ȘI HAI SĂ ÎI DETERMINĂM SĂ-ȘI FACĂ DATORIA!

https://www.petitieonline.com/bomb_cu_ceas_la_campulung

BOMBĂ CU CEAS LA CÂMPULUNG!

Gata! Răbdarea mea ca autoritățile să-și facă treaba a luat sfârșit. Încă mă bazez pe sprijinul Prefectului Argeș, dar nu știu cât de mult poate să facă pentru a ne scăpa de cele 1600 de tone de deșeuri periculoase de pe fosta platformă ARO. Trebuie schimbată legislația și e mare nevoie de intervenția Guvernului.

De un an de zile fac demersuri peste demersuri către toate autoritățile. Am vorbit cu FIECARE generator de deșeuri. Unii ar vrea să le ridice, dar nu au bază legală.

Colac peste pupăză, firma Global Eco Center (cea care e a adus deșeurile la Câmpulung) se află acum în procedură de faliment și vrea să “se spele pe mâini”, să scape de responsabilitatea de a neutraliza deșeurile. Am făcut adresă către lichidator pentru a bloca falimentul înainte ca societatea responsabilă să ne scape de deșeuri.

Anul 2022 – deșeurile sunt depozitate în recipiente ce reprezintă un real pericol

Ieri am sesizat în scris: DNA (pentru a verifica de ce autoritățile locale, județene și naționale nu au gestionat situația deșeurilor cu prioritate, de ce Agențiile județene de protecția mediului din țară nu au cerut în tot acest timp generatorilor certificatele de neutralizare a deșeurilor periculoase pe care le-au produs etc.), Prefectură, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Guvernul României, Parlamentul României (comisiile de mediu din Senat și Camera Deputaților).

Fac apel la Green Peace și la toate organizațiile de protecția mediului, oamenilor de bună credință, care vor să se implice pentru a evita producerea unei CATASTROFE ECOLOGICE!

Anul 2022 – Hala în care se află bomba cu ceas de ”numai” 1600 tone

Starea de degradare a recipientelor în care zac cianuri și alte deșeuri este atât de avansată încât oricând poate avea loc o tragedie. Multe dintre butoaiele cu deșeuri s-au prăbușit din cauză că paleții de lemn au putrezit. O simplă scânteie poate duce la o catastrofă ecologică, nu mai vorbesc de faptul ca se pot infiltra și în pânza freatică, iar zeci de mii de oameni pot fi afectați fără ca măcar să știe acest lucru.

Nu am să tac, nu am să mă opresc până când nu voi avea certitudinea că fiecare câmpulungean va fi în siguranță, iar aceste deșeuri periculoase vor dispărea din orașul pe care îl iubesc!”, este apelul public făcut de primarul municipiului Câmpulung Elena Lăsconi.

La acest moment, 18 ianuarie 2022, la doar patru zile de la apariția petiției s-a strâns doar 1675 de semnături.

CLICK AICI PENTRU A SEMNA PETIȚIA!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.