Aproape de final de an 2018, Asociaţia Corabia cu Arhitectură a organizat festivitatea de premiere a celei de a V-a ediții a proiectului național interdisciplinar „Copiii primilor basarabi – Educaţie – Tradiţie – Istorie – Religie – Arhitectură – Arte”.

Concursul s-a desfășurat în perioada 27 octombrie – 7 decembrie 2018, iar festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 8 decembrie 2018, ora 15.00, în cadrul Muzeului Municipal Câmpulung, Sala de Istorie Medievală.

„Vieţile domnitorilor şi a domniţelor ce i-au însoţit, constituie exemple pentru copii şi repere ale istoriei naţionale. Câmpulungul, vechi oraș medieval, a fost în secolul XIV reședință a acestora. Mai puţin cunoscute astăzi, aceste personalităţi istorice au lăsat însemne în locurile în care au trăit: turnuri, biserici sau vestigii prezente astăzi în sălile muzeelor. Urmele lor deschid imaginaţia copiilor de a găsi modele de ancorare în acest pământ românesc.

În perioada 27 octombrie – 7 decembrie 2018 a avut loc cea de a V-a ediţie a proiectului național interdisciplinar EDUCAŢIE – TRADIŢIE – ISTORIE – RELIGIE – ARHITECTURĂ – ARTE numit anul acesta COPIII PRIMILOR BASARABI.

Au fost acordate premii speciale elevilor: Tatiana Pârvu și Smaranda Maria Folea din clasa a VIII-a C, Miloiu Eduard-Stefan clasa a VIII-a B toți trei coordonați de prof. Claudiu Călcâi de la Școala Gimnaziala Nanu Muscel din Câmpulung. A fost remarcată lucrarea Arianei Iordache, clasa a VII-a C, prof. Voican Cristina. Ne-a fost atrasă atenția și lucrarea Simonei Banu cu întrebarea: Care este motivul datorită căruia Negru-Vodă a văzut atâta potențial în Câmpulung, față de alte localități din Țara Românească a celor vremuiri, încât să aibă Curtea Domnească aici?

Teodora Basarab, fiica domnitorului Basarab I Întemeietorul, Țarină a Bulgariei, călugărită spre sfârșitul vieții ca Maica Teofana, a fost preferata tinerelor muscelence în lucrările din anul acesta. Ioan Coșa, clasa I-a A, prof. Cristina Troscenco, a continuat seria desenelor sale cu cetăți, domnitori și corăbii.

Premiul special pentru anul 2018, constând într-o monedă comemorativă din argint emisă de Banca Națională a României, a fost acordat Anastasiei Voicu, clasa a IV-a B, prof. coordonator Daniela Boncoi, ce a îndeplinit toate condițiile concursului cu o lucrare despre sfânta Filoteea. Întrebarea acesteia duce către faptul că domnitorul din dinastia Basarabilor care a primit la Dunăre moaștele sfintei în anul 1396 este Vlad I, cel care a împărțit în două domnia lui Mircea cel Bătrân.

Ne propunem ca de anul viitor să premiem cu o monedă comemorativă și profesorii coordonatori ce se implică în îndrumarea copiilor, având în vedere dedicarea specială a domnului profesor de istorie Claudiu Călcâi care a aprofundat aspecte ale valorilor locale recunoscute ca valori naționale excepționale, în cadrul unor excursii în centrul istoric al Câmpulungului, locul special în care trăim.

Arhitectura clădirii din tabloul votiv din Biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeș ridicată în secolul al XIV-lea de către primii Basarabi naște și astăzi controverse, nefiind explicată de către istorici. Această imagine cu descendenți, copii ai primilor Basarabi și copii câmpulungeni pozând alături, a constituit simbolul proiectului Asociației Corabia cu Arhitectură din anul 2018.

Mulțumim tuturor celor implicați, profesori și elevi, celor ce au sprijinit desfășurarea evenimentului și Muzeului municipiului Câmpulung ce a găzduit festivitatea de premiere.

În Anul centenarului România 1OO, La mulți ani Câmpulung pentru că ai copii buni care îți vor duce istoria mai departe!”, este concluzia trasă de organizatoarea evenimentului, arhitectul Anca Mihaela Coşa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.