Vineri, 02 iunie 2017, la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” din Câmpulung a avut loc deschiderea oficială a concursului internațional de procese simulate „Mood Court Europe”. O competiţie ajunsă la cea de-a patra ediţie şi care se desfăşoară, pentru prima dată în România, în perioada 01 – 07 iunie.

Directorul Colegiului National Pedagogic „Carol I” din Câmpulung Muscel, Radu George – „Suntem onoraţi să găzduim un moment atât de important, precum Moot Court Europe, în anul în care împlinim 150 de ani de existenţă a instituţiei noastre. Este pentru prima dată când un astfel de proiect se desfăşoară în România. Este a patra ediţie, fiind o noutate pentru învăţământul preuniversitar. Pentru elevi contează enorm un astfel de proiect. Sunt elevi care au fost la cea de-a doua ediţie şi au luat medalia de aur. Sunt elevi care ne-au reprezentat la concursul internaţional de la Haga. În primul rând contează partea juridică pe care noi o studiem foarte puţin în liceu, chiar deloc faţă de alte state care au obiect de studiu cu acest specific. Mulţi, după participarea la acest concurs, îşi schimbă traseul ales pentru că îşi dau seama că au sau nu au abilităţi pentru a fi judecător, avocat sau procuror. Astăzi ei vor susţine cauzele în faţa unor judecători reali”.

Moot Court Europe 2017 – România – Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung!
Competiția se adresează elevilor de liceu și este o premieră organizarea ei în România. La eveniment iau peste 70 de liceeni din șase țări europene: Bulgaria, Olanda, Polonia, România, Rusia şi Suedia. Echipele vor simula pe rând rolul Apărării şi al Acuzării, susținându-și cauza în fața unui complet de judecători. Președintele completului va fi Prof. Dr. Jaap de Zwaan, profesor de drept european la Universitatea Erasmus din Rotterdam, fost decan al Facultății de Drept din cadrul universității olandeze şi fost director al Institutului de Relații Internaționale Clingendael de la Haga.
Cazul de drept penal internațional ce se dispută la Câmpulung a fost scris în cooperare cu Tribunalul Penal Internațional de la Haga si ne-a fost pus la dispoziție de Debra Lesser (Directorul Centrului de Resurse Juridice de la New York) – prezentă la eveniment.
Proiectul promovează educația civică, drepturile omului și justiția pe plan internațional, oferind participanților oportunitatea de a dezbate si a schimba idei într-un cadru multicultural și de a se familiariza cu noțiunile de bază ale dreptului si justiției penale internaționale. Valorile democratice ale statului de drept si dreptul internațional sunt doar doi dintre pilonii care stau la baza inițiativei.

Echipa României
Echipa României, sub îndrumarea de specialitate a avocatei Brândușa Popescu, este formată în apărare din Teodora Pătrășcan, Vlad Popescu, Magdalena Enache / rezervă Teodora Savu, iar în acuzare din Horia Bârloiu, Șerban Florescu, Luiza Șofri-Duțescu / Olivian Stoica, precum și doi foști participanți în anii trecuți la acest proiect internațional – Ciprian Boboc și Mihai Șofri-Duțescu – cu rol de coacheri.
Proiectul se desfășoară sub auspiciile Primăriei Câmpulung Muscel și cu susținerea de specialitate din partea Centrului de Resurse Juridice de la New York.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.