Pentru cele câteva mii de bolnavi diagnosticaţi cu o formă de cancer, pentru Câmpulung şi zona Muscel, chiar şi pentru Piteşti şi Curtea de Argeş, există doar 13 paturi într-un spaţiu extrem de îngust numit „Compartiment de Oncologie”. Norocul pacienţilor stă doar în profesionalismul cadrelor medicale de specialitate şi a unicului medic primar în oncologie medicală angajat de Spitalul Municipal Câmpulung, doctorul Roxana Rogociu. Un medic ce, alături de o mână de asistente şi infirmiere, asigură serviciile medicale pentru mii de bolnavi, în condiţiile în care numai ambulatoriu există zeci de tratamente zilnice.

În acest an primăria a alocat suma de 1.263.000 lei, din excedentul bugetar al anilor precedenţi, pentru lucrarea de extindere şi modernizare a Compartimentului de Oncologie din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung. Însă lucrările nu au fost nici măcar începute şi nici nu se cunoaşte cu exactitate când vor demara.

Proiectul privind extinderea prevede mărirea actualului spaţiu din pavilionul „Fosta Chirurgie”, în situaţia în care Spitalul câmpulungean deţine mai multe spaţii goale ce ar fi putut să fie transformate într-un compartiment destinat bolnavilor de cancer al căror număr este în continuă creştere de la an la an.

La ora actuală, pacienţii sunt nevoiţi să-şi facă tratamentele ambulatoriu stând la perfuzii pe scaune, pe holul Compartimentului de Oncologie. Totul în condiţiile în care spaţiul actual beneficiază doar de 10 paturi pentru spitalizare continuă şi 3 paturi pentru spitalizare de zi, conform structurii organizatorice a Spitalului Municipal Câmpulung de la finele anului 2015.

Statistica cazurilor de cancer la nivel naţional

Număr estimat de cazuri noi în 2018, toate cancerele, ambele sexe, toate grupele de vârstă:

  • Număr estimat de cazuri noi în 2018: 83.461
  • Rata brută de incidență: 426, 2 la 100.000 locuitori
  • Rata standardizată de incidență: 222,4 la 100.000 locuitori

Număr estimat de decese în 2018, toate cancerele, ambele sexe, toate grupele de vârstă:

  • Număr estimat de decese în 2018: 50.902

Sursa: OMS, IARC Cancer Today http://gco.iarc.fr/today/online-analysis

În judeţul Argeş numărul total de cazuri noi de cancer, în 2018, a fost de 1.556, în creştere faţă de 2017, când au fost înregistrate 1.407 cazuri noi.

În 2018, prevalenţa cazurilor de cancer a fost de 18.844 cazuri, în creştere faţă de 2017, care a fost de 18.072.

Numărul de decese prin cancer în 2018 a fost de 1.301 cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.