Opt tineri câmpulungeni se pregătesc pentru a pleda în faţa judecătorilor de la Curtea Penală Internaţională de la Haga

După ce, anul trecut, au câştigat primul loc la concursul internațional „Baltic Moot Court”, opt elevi de la Prof Laura Robe si echipa de carolistiColegiului Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung se pregătesc de faza finală a competiţiei dedicate tinerilor pasionaţi de drept, care se va desfăşura la Haga – Olanda săptămâna viitoare.

„Vom susţine un nou proces, odată cu apărarea, odată cu acuzarea. Probabil că vom veni cu un premiu, aşa cum am venit şi din Polonia, în mai 2015, când am reuşit să învingem toată Europa şi să aducem acasă premiul întâi şi să-l declarăm pe Ciprian Boboc cea mai valoroasă persoană din concurs, nu noi, comunitatea internaţională. De această dată avem o ţară imaginară, unde este incriminat un bărbat acuzat de crime de război, pe care o echipă îl va apăra, alta îl va acuza. Trebuie să ajungem cât mai departe, cu toate că de această dată avem o concurenţă foarte acerbă, cu tineri din Argentina, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, care nu fac altceva la şcoală decât să se pregătească pentru acest proces. În plus unii sunt vorbitori nativi de limba engleză. Sperăm să le facem faţă cu succes şi să purtăm cu mândrie numele de români şi să fim la fel de iubiţi şi respectaţi, dar şi premiaţi.  Vom prezenta cazul cu argumente. Sunt pagini întregi pe care vor trebui să le prezinte în limba engleză.”, a menţionat profesoara de limbă engleză Laura Robe.

Ca şi la concursul anterior, caroliştii sunt îndrumaţi de avocata Brînduşa Popescu

„O parte dintre statele participante au în programa şcolară noţiuni de drept şi în plus vor fi echipe ce vorbesc nativAvocat Brandusa Popescu limba engleză. Noi, speră că am reuşit să depăşim aceste avantaje pe care le au ceilalţi, pentru că grupul de copii minunaţi care va reprezenta România a reuşit să înţeleagă foarte uşor cazul şi problemele pe care le ridică acest caz. Ne-am străduit să formulăm nişte argumente complete, avem şi o acuzare foarte puternică, dar şi o apărare la fel de puternică. Credem că vor fi puşi în încurcătură pentru a decide câştigătorul. Este imposibil să nu reuşim să ajungem cât mai departe. Runda finală se va desfăşura în faţa judecătorilor de la Curtea Penală Internaţională, într-o sală impresionantă. Unul dintre judecători a fost judecător la Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie, o persoană care a pronunţat sentinţe importante în domeniu, un profesionist, aşa că ne-am străduit ca şi argumentele pregătite de noi să fie ca ale unor profesionişti. Să sperăm că acest lucru va face şi acum diferenţa. Ceea ce ne-a adus în Polonia locul întâi a fost spontaneitatea echipei, forţa argumentelor noastre şi inteligenţa copiilor. Plecăm cu speranţa că vom ajunge în finală, fiind deja o onoare că participăm la un concurs de o asemenea anvergură.”, este declaraţia extrem de optimistă a avocatei Brînduşa Popescu.

De amintit că șapte dintre cei opt caroliști cu aptitudini juridice, din cadrul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” Carolistii 2Câmpulung, care vor reprezenta România la Haga, au reprezentat România la „Baltic Moot Court Competition Gdynia 2015”, în Polonia, în perioada 24 – 30 mai.
Concursul a avut la bază simularea unui litigiu fictiv în faţa Curţii formată din judecători reali. Elevii au jucat rolul de avocat sau procuror, pledând în faţa Curţii, în cazul unei crime de război comisă de un fost copil soldat, major la data faptei, condamnat de CPI în primă instanţă.

Cei opt tineri, respectiv: Horia Bârloiu– cls.IX-a A, Vlad George Popescu – cls.IX-a C, Nelly Ioana Butoi – cls.X-a A, Luiza Maria Șofri-Duțescu – cls.X-a C, Ciprian Boboc – cls. XI-a B, Mălina Nicoleta Oprișoiu – cls.XI-a B, Mihail Șofri -Duțescu – cls.XI-a C, Alice Ioana Lupașcu – cls. XII-a A, au fost și sunt îndrumaţi de profesoara de limba engleză Laura Robe şi sprijiniţi pe partea de materie juridică de avocata Brînduşa Popescu.Carolistii 3

Ca și scurt istoric, concursul Baltic Moot Court este un proiect care a fost iniţiat pentru elevii de liceu, la Haga, în anul 2012, şi organizat de Centrul de Resurse al Baroului de Justiţie din New York.
Tinerii participanţi, apărători sau procurori, îşi joacă rolurile într-un fictiv proces penal în faţa Curţii de Justiţie. Caroliștii trebuie să se pregătească aproximativ 10 minute de vorbire, iar liderul fiecărui grup trebuie să fie pregătit să intervină cu argumente în orice moment.
Jucătorii vorbesc în limba engleză şi trebuie să demonstreze cunoştinţe din dreptul penal internaţional şi Convenţia de la Geneva, privind drepturile omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.