În acest an, unul dintre cei mai frumoşi brazi din Câmpulung a fost sacrificat în spiritul Crăciunului, fiind deja împodobit în centrul municipiului.

Primarul Elena Lasconi a anunţat în mai multe rânduri că Sărbătoare Naşterii Domnului o să fie  una austeră în cazul în care nu se găsesc sponsori cu dare de mână şi, spunem noi, cu milă preelectorală, pentru că este nevoie de bani pentru a se readuce patinoarul în Piaţa Primăriei, este nevoie de bani pentru organizarea unui eventual spectacol de Crăciun şi a unui foc de artificii de An Nou.

Fără sprijin de la sponsori, „cu trecere” la Ordonanţe de Guvern, este organizarea Târgului de Crăciun pe care primăria doreşte să-l deschidă în Piaţa Primăriei oferind comercianţilor spaţiu cu 5 lei/mp/zi, taxa stabilită prin HCL pentru închirierea domeniului public.

Aşadar, cu sau fără spectacol artistic sau joc de artificii, fără achiziţionarea a „n” kilometri de noi instalaţii luminoase sau închirierea a cine ştie ce brazi artificiali şi a altor ornamente, câmpulungenii pot spune că au o minune de brad de Crăciun. Bradul este donaţie din partea proprietarilor fostei Autogări Montana SA, de pe locul unde se tot vorbeşte de vreo doi ani că urmează a se deschide un nou supermarket. Actual un spaţiu plin de gunoaie, haine vechi şi ambalaje. Un real focar de infecţie. Mai exact o mini groapă de gunoi cu vedere la cea mai tranzitată zonă a Câmpulungului, zona de centură.

Comparând bradul, ajuns cu mari eforturi administrative în faţa primăriei Câmpulung, cu priveliştea oferită de o zonă tranzitată zilnic de sute de maşini din toate colţurile ţării, credem că merită atât efortul, cât şi compromisul de a nu i se impune proprietarului să scape de gunoaie sau cel puţin să le mascheze, chiar dacă după mai bine de doi ani de când a achiziţionat terenul.

Dar nimic nu ne mai miră atâta vreme cât, se pare că, pentru actuala conducere a municipiului contează doar imaginea teatreală a unei administraţii perfecte, performante, evidenţiată de filmări, declaraţii şi şedinţe foto la două – trei realizări de suprafaţă, exact ca-n cazul butaforiei numită „Palatul Culturii” (Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”).

Pe scurt: La Câmpulung pare să se facă totul doar de faţadă că doar municipiul e recunoscut internaţional, ba mai mult e Sanremo, Las Vegas sau cum mai doreşte primarul Lasconi, dar numai Câmpulungul cochet şi căutat cândva ca oază de verdeaţă se pierde încet în ceaţa reflectoarelor. Uşor, luaţi de valul unui vedetism exagerat, cu cinci bulevarde în loc de unul şi bun, este posibil să ne trezim într-un oraş cimentat admirând posibili copaci pictaţi pe garduri sau clădiri, călcând pe iarba desenată pe borduri şi cu ceva flori perene ieşite de prin crăpăturile pavelelor. Dar până atunci, să ne strângem, aşa cum doreşte primarul Elena Lasconi, în jurul bradului de Crăciun din centrul municipiului şi să cântăm cu optimism: “O, brad frumos, o brad frumos, / Verdeaţa ta îmi place. / Când o revăd sunt bucuros / Şi vesel ea mă face. / O, brad frumos, o brad frumos, / Verdeaţa ta îmi place. (…)”, fiind posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să mai mirosim cetina verde a bradului doar ca odorinzant al brazilor artificiali, că doar un prim pas a fost deja făcut odată cu apariţia ghivecelor cu orhidee din mătase în holul primăriei. Şi nimic nu ne-ar mai şoca mai mult decât să ajungem să vedem în jardinierele de pe Bulevardul “Pardon” plante din plastic frumos colorate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.