„Mulțumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România”

„Succesul simpozionului „Mulțumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România” organizat la Câmpulung Muscel

Duminică, 16 octombrie 2016, Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe” a organizatsimpozion-1 prima edițe a Simpozionului internațional „Mulțumim, Berthelot! Misiunea Militară Franceză în România”, sub patronajul spiritual al Patriarhiei Române, al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

La orele 13.00, în Sala de Festivități a Protopopiatului Câmpulung Muscel, decorate cu steagurile miniaturale ale Aliaților (Antanta) și afișe cu poezii de George Coșbuc și Ion Pillat, organizatorul principal, dl. Radu Petrescu-Muscel, a citit mesajele de salut primite din partea Președinției României (semnat de dl. Consilier Sergiu Nistor), Guvernul României (dl. Florin Daniel Șandru, secretar de stat, Departamentul Centenar), Ambasadei Franței (Excelența Sa, Dl. Cristophe Midan, Atașat Militar în România și Republica Moldova), Academiei Române (dl. Dan Berindei, șeful secției Istorie și Arheologie), Academiei Oamenilor de Știință din România (dl. Adrian Alexandru Badea, președinte) și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (dl. academician Ioan Aurel Pop, rector). Mesajul Prefecturii Județului Argeș a fost expus de d-na Ramona Priseceanu, iar dl. General Dan Radu Șerban, prim vice-președinte, a prezentat mesajul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

După ectenia oficiată de soborul de preoți, condus de părintele protopop Petre Moșoianu, pentru cinstirea memoriei celor peste 600.000 de militari români jertfiți pe câmpurile de bătălie și în lagărele de prizonieri, a miilor de militari ai Antantei și a celor peste 100.000 de militari ai Puterilor Centrale înmormântați pe teritoriul României Întregite, a urmat un emoționat program artistic dedicat Europei unite, prezentat la vioară de d-ra Theodora Ciurezu, studentă în anul III la Conservatorul din Brașov, acompaniată la pian de dl. Prof. Gheorghe Ciurezu. Cei doi artiști câmpulungeni au ales piese reprezentative de Jules Massenet, Ciprian Porumbescu și Fritz Kreisler.

La orele 14.00, părintele Sebastian Arsulescu a slujit o ectenie și dl. General Dan Radu Șerban a depus la Monumentul Eroilor din fosta Piață Regală o coroană de flori din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. A urmat o ectenie în fața plăcii stradale dedicate memoriei căpitanului Henri Jean Richard din Misiunea Militară Franceză condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot, atașat Regimentului 70 Muscel, mort în aprilie 1917 în timpul unei misiuni de recunoaștere pe frontul de pe Siret.

După masa de prânz a urmat excursia de documentare, în timpul căreia s-au oficiat ectenii și s-au depussimpozion coroane de flori de către Centrul de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe” la complexul monumental „Zidul Roșu”, dedicat celei mai longevive organizații de rezistență armată anticomunistă din România, „Haiducii Muscelului”, la Mausoleul de la Mateiaș, dedicat militarilor și civililor care și-au pierdut viața în timpul grelelor lupte desfășurate în regiune în toamna anului 1916, la cele două cimitire ale eroilor Puterilor Centrale din comuna Dragoslavele și la Monumentul Eroilor din comuna Stoenești.

Simpozionul, programat să se desfășoare în perioada 16-17 octombrie 2016, a inclus cinci sesiuni științifice: 1) Generalul Henri Mathias Berthelot; 2) Misiunea Militară Franceză în România și membrii săi; 3) Medici francezi, englezi și americani pe frontul român; 4) Luptele desfășurate în 1916 în fostul județ Muscel; 5) Regimentul 9 Vânători și preotul militar Gheorghe I. Cotenescu.

Dintre comunicările, dublate de imagini sugestive, prezentate de conferențiarii din Brașov, București, Câmpulung Muscel, Dragoslavele, Pitești, Ploiești și Rucăr (academicieni, profesori universitari, cercetători științifici, ofițeri superiori, medici, preoți și profesori secundari), au fost remarcate cele prezentate de către dl. Prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti, Prof.univ. Horia Nestorescu-Bălcești, Dr. Emanuel Bădescu, d-na cercetător științific Carmen Brăgaru, d-na conferențiar Cristina Păiușan-Nuică, Colonel Constantin Chiper, Colonel Prof. univ. Tiberiu Tănase, Cristian Militaru, Prof. Bogdan Vasilescu, Prof. Elena Petroșanu-Răuțescu, Radu Petrescu-Muscel, Prof. Ion Ștefan, Dr. Mircea Cotolan, preoții Gheorghe Cîrstina și Sebastian Arsulescu.

Cu acest prilej au fost omagiați o serie de ofițeri musceleni din Armata Regală Română, militari a căror carieră remarcabilă în timpul Războiului de Întregire a fost distrusă iremediabil în timpul regimului comunist (comunicarea d-lui Radu Petrescu-Muscel despre Generalul de corp de armată Iosif Teodorescu, fost Comandant Militar al Capitalei la 23 August 1944).

Un simpozion necesar și dorit în fostul județ Muscel, care credem că a reușit să pună în lumină pagini de neuitat din lupta poporului român pentru Unitatea Națională și a colaborării cu Franța, așa cum a arătat Excelența Sa, Dl. atașat militar Cristophe Midan, prezența celor 1.600 de ofițeri și subofițeri francezi, majoritatea tineri voluntari, sute din ei jertfiți la noi, a cimentat o prietenie durabilă, verificată în repetate rânduri în operațiunile și manevrele bilaterale și comune,ale forțelor NATO.

Radu Petrescu-Muscel, organizator principal

membru SSIR, ARIP, INGH „Sever Zotta”, ANCE „Regina Maria”, Fundația Culturală „Memoria”, AFDPR, AUPRCR, UZPR.”, se arată într-un comunicat de presă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.