„Cu mic cu mare, cu bunic și cu tătic, vă așteptăm pe toți să strigăm împreună “Hai la Focul lui Sumedru!!!”, miercuri, 25 octombrie, ora 18.00, în spatele Clubului ARO!”, este invitaţia pe care liberalii câmpulungeni au lansat-o tuturor celor ce iubesc tradiţiile locale.

Focul lui Sumedru, o tradiţie încă bine păstrată în zona noastră, dar şi în Dâmboviţa şi Vâlcea.

Tradiţia are loc în fiecare an în noaptea de 25 spre 26 Octombrie şi este de mai bine de 2000 de ani.

„Tradiţia spune că focul lui Sumedru marchează începutul sezonului rece şi are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor.

Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este incinerat simbolic la Focul lui Sumedru, patron al iernii pastorale, care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Mare Mucenic Dumitru de la Tesalonic, la data de 26 octombrie din calendarul ortodox.

În legende, credinţele şi basmele din creaţia populară, Sumedru este un bărbat obişnuit, păstor sau crescător de animale sau fecior, care se metamorfozează pe timpul nopţii în porc, străvechi simbol zoomorf pentru spiritul grâului. În ceremonialul nocturn numit Focul lui Sumedru, eroul capătă înfăţişarea unui brad care e tăiat din pădure si incinerat în timpul unui ospăţ nocturn, ca şi Revelionul, amintind de un străvechi început de anotimp.

Aprinderea focului din noaptea de Sumedru este aşteptată cu mare interes şi de bătrânii satelor, femei şi bărbaţi, indiferent de vârstă, care chiuie şi joacă. La plecarea spre case, participanţii iau tăciuni aprinşi spre a-i arunca pe păşuni, prin grădini şi livezi pentru spor şi rod bogat în noul an.

Noi vă aşteptăm în această seară, de 25 Octombrie, cu zâmbete şi covrigi, dar mai ales cu speranţa, că ne aşteaptă un an cât mai bun şi mai frumos.”, este ceea ce au precizat organizatorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.