Investiţiile de la bugetul local – nişte sume ce se tot schimbă de la un act la altul!

Pentru că cei mai mulţi pleacă de la principiul „bine că se face”, nemaiavând importanţă cum, în ce mod şi cu ce costuri, primăria jonglează cu banul public într-un stil halucinant.

Se alocă sume iniţiale, unele fantastice, se diminuează sumele în acte şi cresc în licitaţii, se fac mai apoi rectificări bugetare să se acopere golurile sau să se scadă erorile şi tot aşa funcţionează ca uns sistemul cheltuirii banului public pe lucrări ce sunt mai mult sau mai puţin vizibile.

Sunt câteva investiţii în cazul cărora se pot compara cifrele din diverse documente, ce poartă semnătura primarului Liviu Ţâroiu şi sunt avizate de semnătura directorului economic Viorica Iarca, iar rezultatul este unul greu de înţeles în condiţiile în care nu s-au făcut rectificări privind unele erori, nu s-a pus problema vreunei justificări.

Luăm ca exemplu lista cu sumele prevăzute pentru „reabilitare străzi în municipiul Câmpulung”, în perioada aprilie – august 2018: strada Drăceşti, Boboc, Rujoi, Nedeleşti, Plăieşi, Leculeşti, Livadei, Chilii şi Ion Ţăcăloiu, proiectare şi execuţie, în sumă de 48.407.856,85 lei. Sumă prevăzută în programul anual al achiziţiilor publice, versiunea a doua, din data de 23 aprilie 2018.

Suma rămasă după ultima rectificare bugetară ajungând la 4.780.000 lei, de la 6.500.000 lei (nicidecum 48.407.856,85 lei), pe motiv că „la data prezentului nu s-a finalizat procedura de achiziţie a executantului şi că cel mai mic termen de execuţie este de 12 luni calendaristice, se renunţă la suma subscrisă”.

Greşeli ori nu ce par să nu fie luate în seamă de nimeni şi care pot deveni oricând sume legale, prevăzute, ce trebuie cheltuite.

Un alt exemplu este prevederea financiară pentru investiţia „Amenajare Piaţa Primăriei”, unde iniţial a fost prevăzută o sumă în programul de achiziţii, o altă sumă în buget, altă sumă la o primă rectificare şi o cu totul alta la cea de-a doua rectificare. Dar şi altă sumă în Caietul de Sarcini pentru licitaţia lucrării.

Amenajare Piaţa Primăriei, iniţial, prevăzut pentru execuţie 5.939.404 lei. Perioada prevăzută la început fiind februarie – iunie 2018. După ultima rectificare bugetară suma alocată lucrărilor a ajuns la suma de 6.412.000 lei.

Concluzia: Bine că se face!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.