LIONS Club „Negru Vodă” Câmpulung în parteneriat cu Clinica „Nanu Muscel” și Spitalul Municipal din Câmpulung se raliază la cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului care are loc în fiecare an în ziua de 14 noiembrie.

Miercuri, 14 noiembrie 2018 între orele 11.00 – 13.00, în Grădina Publică „Merci” Câmpulung ne găsiți la cortul LIONS, dotați cu tot ce este necesar pentru a vă testa gratuit glicemia. Este recomandat să nu mâncați cu măcar 2 ore înainte de testare.

De asemene un număr de 75 de vouchere – testare GRATUITĂ pentru HbA1c (hemoglobina glicată) vor fi atribuite cu sprijinul medicilor diabetologi din oraș de către LC Câmpulung „Negru Vodă”.

****

Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului și Luna Mondială a Diabetului 2018 și 2019 este „Familia și Diabetul” .

A fost aleasă o perioadă de doi ani pentru a facilita cea mai bună planificare, dezvoltare, promovare și participare. Materialele și acțiunile pe care IDF le va dezvolta în cei doi ani ai campaniei vor viza:

Creșteți gradul de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei și rețeaua de sprijin a celor afectați.

Promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educarea diabetului.

Peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat . Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2 și trebuie să li se ofere educația, resursele și mediul pentru a trăi un stil de viață sănătos.

1 din 2 persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnosticată . Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate sănătoase. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea ei devreme.

Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie . În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică în monoterapie pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii și accesul regulat și accesibil la medicamentele esențiale pentru diabet nu este accesibil pentru prea mulți. Îmbunătățirea accesului la medicamentele și îngrijirea diabetică accesibile este, prin urmare, urgentă să se evite creșterea costurilor pentru individ și pentru familie, care au un impact asupra rezultatelor sănătății.

Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet . Sprijinul familial în tratamentul diabetului zaharat sa dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educația și sprijinul pentru diabet zaharat în curs de desfășurare să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora pentru a reduce impactul emoțional al bolii, ceea ce poate duce la o calitate negativă a vieții.

***

Diabetul este una dintre bolile cu cea mai rapidă creștere în lume, afectând oameni din toate rasele, nivelurile de venit și vârste. Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice metabolice și una din bolile care produc cele mai multe decese anual, ca urmare a efectelor bolii.

Oficial, conform OMS sunt peste 350 de milioane de oameni care suferă de diabet. Numărul lor crește constant și se apreciază că în 2020 va ajunge la peste 450 de milioane. Potrivit unui raport prezentat la mijlocul lunii august 2016 la Lisabona, anual 4,6 milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza diabetului zaharat, iar sistemele de sănătate cheltuieşte anual aproape 500 de miliarde de dolari pentru a lupta cu această boală cronică.

Pentru ROMÂNIA diabetul este o problemă majoră de sănătate publică, specialiştii considerând că diabetul afectează peste 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 2.800 sunt copii.

****

Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele finale ale Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). Rezultatele sunt prezentate în premieră cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, desfăşurat la Sibiu, în perioada 21-24 mai 2014.

Cifrele arată că în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arată că regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) ţării.

Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidenţiază o rată de depistare superioară față de cea raportată în Europa. În ceea ce priveşte prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arată că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4%.

Rezultatele finale ale studiului epidemiologic PREDATORR mai arată că peste 80% din populația adultă a României cu vârsta cuprinsă între 20-79 de ani prezintă anomalii ale lipidelor sanguine, în timp ce peste 2,6 milioane de români, cu vârsta cuprinsă intre 20-79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin creşterea nivelului de acid uric în sânge).

Demarat in 2013, Studiul Naţional PREDATORR oferă o imagine clară asupra situaţiei diabetului zaharat, a bolii cronice de rinichi şi a comorbidităţilor asociate în România. Studiul a fost realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie, timp de aproape un an şi jumătate, pe un eşantion reprezentativ de aproximativ 3000 de persoane, din 101 de centre din ţară.

****

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

**

Ziua Mondială a Diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului zaharat din lume, ajungând la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra problemelor de importanță capitală pentru lumea diabetică și păstrează diabetul în mod ferm în centrul atenției publice și politice.

Ziua mondială a diabetului zaharat a fost creată în 1991 de către IDF și Organizația Mondială a Sănătății ca răspuns la preocupările din ce în ce mai mari legate de escaladarea amenințării la adresa sănătății provocată de diabet. Ziua Mondială a Diabetului a devenit o zi oficială a Națiunilor Unite în 2006, cu trecerea Rezoluției Națiunilor Unite 61/225.

Campania este reprezentată de un logo de cer albastru, adoptat în 2007, după adoptarea rezoluției ONU privind diabetul zaharat. Cercul albastru este simbolul global pentru conștientizarea diabetului zaharat. Aceasta înseamnă unitatea comunității globale de diabetici ca răspuns la epidemia de diabet.

*****

Diabetul și pierderea vederii – Persoanele cu diabet zaharat sunt expuse riscului de a pierde din vedere din cauza bolii ochiului diabetului. Aceasta este cauza principală a orbirii noi în multe țări. Toți oamenii cu diabet zaharat – atât tip 1 cât și tip 2 – sunt expuși riscului. De aceea, toată lumea care suferă de diabet trebuie să obțină un examen comprehensiv de ochi dilatați cel puțin o dată pe an.

Diabetul poate duce la alte complicații posibile, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, amputare a piciorului și leziuni ale nervilor. În timpul sarcinii, diabetul slab controlat crește riscul decesului fătului și al altor complicații.

Leu și diabet zaharat de conștientizare – Având în vedere aceste statistici și preocupări, Lions au luat măsuri prin programul Diabetes. Activitatea noastră sprijină conștientizarea diabetului, educația, prevenirea, depistarea, controlul și cercetarea.

Îmbinarea forțelor de combatere a diabetului zaharat

Lions lucrează cu partenerii comunității locale și cu asociațiile naționale de diabet pentru a promova educația și conștientizarea diabetului pe tot parcursul anului. De asemenea, comemorăm Ziua Mondială a Diabetului, o campanie anuală condusă de Federația Internațională a Diabetului pe 14 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.