În perioada iunie – august 2020, Secţia de Etnografie şi Artă Populară, din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung, găzduieşte o expoziţie dedicată exclusiv iei muscelene.

„IA – măiestrie nepierdută în timp” este o expoziţie ce le va spune vizitatorilor povestea unică a iei de la Muscel.

În decursul secolelor XIX și XX, frumusețea și noblețea portului autentic muscelean  au impresionat mari maeștri ai picturii românești, precum: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Tătărescu, Theodor Aman și Carol Popp de Szathmary. Operele de artă ale acestora, fie ele acuarelele, desenele sau uleiurile, au surprins adevărata valoare a spectaculosului costum popular purtat cu mândrie şi eleganţă de femeile din Muscel. Lucrări care au înfăţişat diferite aspecte ale costumului muscelean cu trăsăturile sale cele mai caracteristice.

Portul muscelean are o valoare inestimabilă din punct de vedere artistic, fiind considerat printre cele mai frumoase din ţară.

Simbolistica unei importante componente din costumul popular muscelean, simbolistica iei, reprezintă dovezi atemporale ale măiestriei de ieri și de azi, fiind totodată, adevărate bijuterii de patrimoniu etnografic, promovate inclusiv la nivel regal de către Reginele Elisabeta și Maria la ceremonii de rang naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.