Sâmbătă, 24 iunie 2017, în ziua în care creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în Câmpulung, zona Muscelului, dar şi la nivel de Argeş, au loc mai multe evenimente.

Unul dintre ele va fi la ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziţiei de documente și fotografii de arhivă „Colegiul Naţional Pedagogic Carol I Câmpulung – Muscel – 150 de ani”.

Realizatorii expoziţiei sunt prof. Adrian Săvoiu şi prof. George Radu. Prelucrarea imaginilor şi tipărirea reproducerilor au fost realizate la Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti.

„Înființată la București în anul 1867 prin decretul domnitorului Carol, Școala Normală Carol I a fost cea dintâi instituție de învățământ din Muntenia specializată în pregătirea învățătorilor. Încă din primii ani de funcționare, școala a avut ca profesori nume mari ale vieții academice, științifice și didactice românești, cum ar fi Ion C. Massim, membru al Academiei Române, Ion Ionescu de la Brad, economist și agronom de renume, arhimandritul Iosif Naniescu, rector al Seminarului Central din București, Petre S. Aurelian, ministru și președinte al Academiei Române, Constantin Esarcu, doctor în Medicină la Paris. Acestei pleiade de iluștrii profesori i s-a adăugat marele pedagog George Radu Melidon, primul director, cu un rol decisiv, începând din anul 1868, în organizarea școlii. El a fost cel care a alcătuit regulamentul intern, a redactat statutele instituției și a propus numele ce a consacrat-o: Școala Normală Carol I.

Mutată în 1896 la Câmpulung – Muscel într-o clădire monumentală, proiectată de arhitectul Ion Socolescu, Școala Normală Carol I a continuat să fie o instituție de elită prin marii profesori și absolvenții pe care i-a format. Numindu-se din 1996 Colegiul Național Pedagogic Carol I, școala – fanion a începuturilor învățământului pedagogic românesc a îmbrăcat în ultimii ani o haină nouă, în urma unui amplu program de reabilitare a sediului. Așa cum arată astăzi, colegiul este nu numai una dintre cele mai frumoase școli din România, ci și un monument istoric, un adevărat muzeu.”, este descrierea făcută ca preambul al expoziţiei.

Expoziția, care va fi deschisă în perioada 24 iunie – 20 iulie 2017, își propune să prezinte existența de 150 de ani a acestei instituții cu deschidere națională și internațională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.