Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi a susținut ieri, 8 Martie a.c., o conferință de presă fulger în care, foarte scandalizată, a adus la cunoștința opiniei publice mai multe aspecte ce spune că vor ajunge în curând și pe mesele de lucru ale procurorilor.
Lasconi spune că a descoperit ilegalități ”de-a dreptul criminale” și că este pusă în situația de a lua ”decizii grele care vor afecta mulți câmpulungeni”. Mai mult, primarul Câmpulungului este foarte aproape de a începe un un nou război administrativ, de această dată cu Consiliul Județean Argeș pe problema stringentă a Podului din Tabaci, un pod vital pentru municipiu și care stă să se dărâme.
”De când sunt primar, mi-am consumat o mare parte din timp și energie făcând curățenie. Domeniul public a fost praf. Am început să cadastrăm străzi, parcări, spații verzi. Nu am terminat. Toată lumea a făcut ce a vrut , iar cei care au condus acest oraș au stat spectatori. Mi-am zis că nu doresc să mai vorbesc de foști, de moștenire și să-mi văd de treabă pentru că avem Multă Treabă. Banii europeni, proiectele nu cad din cer, trebuie să muncești ca să le pui în practică.
Iată că astăzi sunt nevoită să vorbesc despre foștii primari, pentru că am descoperit ilegalități de-a dreptul criminale și trebuie să iau decizii grele care vor afecta mulți câmpulungeni. Prefer să iau decizii corecte și să mă înjure toată lumea, decât să am pe conștiință viața a peste 200 de copii.
Ne-am propus să întocmim o bază de date cu toate clădirile publice din Câmpulung. De ce? Pentru că nu există o asemenea evidență la nivelul Primăriei. Am început cu unitățile de învățământ. Ce am descoperit astăzi în urma discuțiilor purtate cu directorii unităților de învățământ?
Am constatat că există rapoarte de expertiză tehnică despre care nu aveam cunoștință la nivelul Primăriei. În urma analizării acestor studii, am constatat următoare situație la Grădinița cu program Prelungit Sfântul Nicolae: În 2008 clădirea se încadra în riscul seismic unu, risc iminent de prăbușire. În 2014 se mai face o expertiză din care rezultă că e risc seismic doi, deși între 2008 și 2014 nu avem cunoștință să se fi făcut lucrări de consolidare. În 2015, deși exista aceasta expertiză care presupunea consolidare, se fac lucrări de întreținere a clădirii. Adică doar cosmetizare, fără consolidare. Subliniez faptul că am studiat devizul de lucrări și (țineți-vă bine!) au fost folosite patru tone de mozaic. Adică, o încărc
ătură în plus într-o clădire șubredă. Nu pot să rămân spectator așa cum au făcut ceilalți.

Am propus închiderea Grădiniței Sfântul Nicolae. Convoc Comitetul Local pentru Situații de Urgență și informez Inspectoratul Școlar Argeș, Ministerul Educației și Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență cu privire la situația acestei clădiri. Propunerea mea este relocarea copiilor la grădinița din Grui. Până la sfârșitul săptămânii viitoare copiii vor avea “școala altfel”, timp în care vom încerca să realizăm în regim de urgență o nouă expertiză structurală.
Casa Vacanței a fost, la fel, cosmetizată, deși din expertiza tehnică reiese faptul că trebuia consolidată. Este cu risc seismic doi, conform expertizei din 2018.
Podul din Tabaci, care aparține de Consiliul Județean și pentru care, din punctul meu de vedere, s-au cheltuit bani ilegal din bugetul Primăriei, este un pod care are recomandare pentru demolare. Am făcut mai multe adrese către Consiliul Județean să ia măsuri urgente de reabilitare. Nu am primit niciun răspuns, deși a trecut aproape un an. O să mă adresez Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, Guvernului României, Asociației Municipiilor din România și Parlamentului României. De asemenea, am sesizat Comisia de Sistematizare a Circulației urmând să sesizez și Poliția Rutieră Argeș.
Referitor la aceste trei situații grave, cu multe ilegalități, voi sesiza DNA și Parchetul, pentru a efectua cercetări.
De asemenea, vom continua expertizarea tuturor clădirilor publice. RIGUROS. Ce înseamnă asta: vom cere analize de laborator și scanarea clădirilor cu tehnologie de ultimă generație.
După ce o să intrăm în posesia expertizelor, voi face solicitare către Guvernul României pentru a interveni în regim de urgență pentru consolidarea acestor clădiri.
Mă adresez vouă, tuturor câmpulungenilor. As vrea să înțelegeți că practica de până acum cu “ merge și așa” nu mai merge și așa. Siguranța voastră, siguranța copiilor sunt esențiale pentru mine. Practicile acestea pur electorale de a lua fața alegătorilor înainte de alegeri cu o clădire spoită, lucrări superficiale, cu ignorarea problemelor grave, elementare, care pun în pericol viața, siguranța și sănătatea câmpulungenilor sunt INTOLERABILE.
Vă rog să aveți încredere în mine! Și vă rog să aveți răbdare. Schimbarea nu este de fațada, e profundă, iar pentru lucrări durabile avem nevoie de timp. Mai ales pentru a remedia lucrurile prost făcute sau cele ignorate în ultimii 30 de ani.”, a declarat primarul Elena Lasconi în conferința de presă susținută la minut chiar în ziua de 8 Martie, declarație ce a fost făcută publică și pe rețelele de socializare.
NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.