În perioada 01 Iulie – 31 August 2022, Secția de Istorie și Artă Plastică din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung își deschide larg ușile pentru a vă aștepta să vizitați expoziția temporară: „ONOARE ȘI ONORURI – decorații din colecțiile Muzeului Municipal Câmpulung”. Muzeul Municipal Câmpulung deține o impresionantă colecție de ordine și decorații românești și străine, civile și militare, unele des întâlnite, alte extrem de rare.

O expoziție prin care este evidențiată viața unor personalități marcante, răsplătite cu cele mai înalte distincții pentru munca lor sau pentru sacrificiul făcut în apărarea țării. Publicul vizitator va avea parte nu numai de impactul vizual, ci și de o adevărată lecție de istorie, cu și despre musceleni, ale căror nume sunt trecute la loc de cinste în cartea valorilor locale. 

Muscelul este o regiune care a dat țării foarte multe personalități, oameni merituoși atât în domeniul cultural, cât și al științei și tehnicii.

În decursul timpului, statul român a răsplătit cu înalte distincții, pentru realizările lor deosebite, numeroși scriitori, profesori și doctori. Multe dintre decorațiile primite de aceștia, ulterior, au fost donate Muzeului atât pentru conservarea respectivului obiect, păstrarea memoriei donatorului, dar și pentru a inspira generațiile viitoare.

Important este și faptul că Muscelul a avut și două regimente, 30 și 70 Muscel, care au luptat în războiul de independență, în cel de-al doilea război balcanic, cât și în marile conflagrații ale secolului XX. Mulți soldați și ofițeri din aceste unități militare au dat dovadă de curaj în luptă, fiind recunoscuți pentru faptele meritorii excepționale cu cele mai importante distincții ale statului român, dar și cu decorații acordate de statele aliate, dar și pe timp de pace. Un exemplu deosebit este decorarea unui plutonier câmpulungean cu medalia „Bărbăție și Credință – pe timp de pace”, pentru bravura cu care a luptat împotriva focului în incendiul care a devastat un întreg cartier câmpulungean în 1934.

Multe dintre meritele muscelenilor au fost recunoscute și la nivel internațional. State precum: Rusia, Franța, Spania au acordat înalte distincții faptelor de vitejie sau realizărilor muscelenilor. Au existat și cazuri în care cetățeni străini decorați în țările natale au ales Muscelul să le fie o a doua casă, stabilindu-se pe aceste meleaguri, însemnele rămânând familiilor, iar aceste recunoașteri au devenit, prin Muzeu, parte a identității locale a Câmpulungului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.