Fundația Olanda – România și Colegiul Național Pedagogic „Carol I” au organizat, pentru a doua oară la Câmpulung Muscel, etapa zonală a competiției internaționale MOOT COURT EUROPE.

Proiectul este unic în România şi se adresează elevilor de liceu din întreaga lume, la această ediție – 2019 au fost prezenți peste 70 de participanți din: Bulgaria, Olanda, Polonia, România, Rusia, Suedia şi Statele Unite ale Americii.

„Echipele au dezbătut un caz fictiv de drept internațional, jucând rolul Apărării și al Acuzării, exact ca într-un proces dintr-o sala de judecată. Pentru a simula și mai bine atmosfera, unele runde ale concursului au avut loc chiar în sălile Judecătoriei Câmpulung.

Participanții și-au susținut cauza în fața unui complet de judecători, format din juriști de renume mondial.

Președintele completului a fost Prof. Dr. Jaap de Zwaan, membru al Fundației Olanda-România, profesor de drept european la Universitatea Erasmus din Rotterdam și fost decan al Facultății de Drept din cadrul universității olandeze, fost director al Institutului de Relații Internaționale Clingendael de la Haga și avocat în cadrul Curții de la Haga.

Lui Jaap de Zwaan i s-a alăturat Prof. Dr. Mischa Wladimiroff, un alt jurist de top, specialist în drept internațional, amicus curie în cadrul procesului lui Slobodan Milosevici, judecat la Haga de către Tribunalul pentru Crime de Război din fosta Iugoslavie.

Debra Lesser (directorul Centrului de Resurse Juridice de la New York, care este și unul dintre partenerii noștri în implementarea proiectului) și Prof. Univ. Dr. Flavius-Antoniu Baias, decanul Facultății de Drept, Universitatea București, Alina Austrian, președintele Judecătoriei Câmpulung și Iuliana Drăgănescu, reprezentantul Baroului Argeș, au făcut de asemenea parte din completurile de judecători.

Cazul de drept penal internațional disputat la Câmpulung se numește „Blood Diamonds” („Diamante de sânge”). Acesta a fost scris de profesorul Mischa Wladimiroff în cooperare cu Tribunalul Penal International de la Haga și Centrul de Resurse Juridice de la New York. Proiectul promovează educația civică, drepturile omului și justiția internațională, evenimentul dând participanților posibilitatea de a dezbate, argumenta și schimba idei într-un cadru multicultural și de a se familiariza cu noțiunile de bază ale dreptului penal internațional.

Valorile democratice ale statului de drept și justiția internațională sunt doar doi dintre pilonii care stau la baza inițiativei.

Proiectul Moot Court Europe 2019 este realizat cu sprijinul Guvernului de la Haga, fiind susținut de Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.

În dezbaterea finală a cazului „Blood Diamonds” propus pentru ediția din acest an a competiției Moot Court Europe au intrat echipa României ca parte acuzatoare și echipa Poloniei pledând în apărare.

Echipa României a fost considerată de jurați ca fiind cea mai convingătoare și profesionistă, dar TOȚI participanții au fost câștigători… de la tinerii care și-au pledat cu implicare maximă cauza, până la susținători, voluntari, profesori, părinți!

Felicitări, ROMÂNIA team – echipă de caroliști coordonată cu profesionalism, cu implicare efectivă și afectivă de Avocat POPESCU BRÎNDUȘA:

* GRIGORESCU EMANUELA – MARIA a IX-a A

* MANU TEODOR – IOAN a IX-a B

* MANOLE IOANA – DALIANA a IX-a B

* GODEA BIANCA – ANDREEA a X-a B

* FERARU ALEXANDRU – MIHAI a X-a D

* ZIDARU BERTHA – ȘTEFANIA a XI-a C

* VLAD CĂTĂLINA MARIA a X-a A

* PĂTRU MARIA – GEORGIANA a X-a B

* ENACHE MAGDALENA a XII-a A

* FLORESCU ȘERBAN a XII-a A

România e frumoasă și de la Câmpulung viitorul justiției se vede cu lucruri bune și drepte!”, este descrierea făcută de către organizatorii evenimentului.

Foto pagina de Facebook a Colegiului Național Pedagogic „Carol I”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOTIFICARE
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.